Nem kapnak elég pénzt az államtól a meteorológusok, néhány hónap múlva akár a redőnyt is lehúzhatja az SHMÚ

2022. április 12. - 13:41 | Belföld

Veszélybe került a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) létezése, ugyanis az állam nem ad elég pénzt a működésre – írja a DenníkE.

Nem kapnak elég pénzt az államtól a meteorológusok, néhány hónap múlva akár a redőnyt is lehúzhatja az SHMÚ
Fotó: TASR

Az emberek többsége csak az időjárás-jelentéssel hozza összefüggésbe az SHMÚ-t, de ennél sokkal nagyobb szerepe van az állam kritikus infrastruktúrájának működésében. Többek közt a tevékenységéhez köthető a légiforgalom irányítása és a repülőgépek biztonságos fel- és leszállása, a radioaktivitás mérése, az atomerőművek válságtervezése és baleset-megelőzése, de nagy szerepe van a mezőgazdasági munkák végzésében, a gázrendelésben, illetve a fesztiválokra érvényes intézkedések felállításában.

Ugyan ezeket a tevékenységeket kisebb mértékben más állami vagy magánintézmények is képesek biztosítani, de komplexen nem tudják helyettesíteni az SHMÚ-t. Az intézet nem kommentálta a kialakult helyzetet, az alkalmazottak viszont csalódottak Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter hozzáállásában. A szakértők esetleges távozását megérezné az intézet, ugyanis nagyon nehéz lenne őket pótolni – a meteorológiai részlegen például 0-24 órás szolgálat van, hogy időben figyelmeztetni lehessen az esetleges viharokra, árvizekre.

A gondok akkor adódtak, amikor a környezetvédelmi minisztérium alaposan meghúzta az intézet éves költségvetését. Ezt 8 millió euróban határozták meg, miközben az SHMÚ-nak 12-13 millió euróra lenne szüksége a működéshez. Ez az összeg a járványidőszak előtt megszokott volt, azóta viszont bővültek azok a tevékenységek, amiket az intézetnek biztosítania kell. Ilyen például a légszennyezettség megfigyelése, amiben Szlovákia a legrosszabbak közét tartozik az unión belül.

Viszont nemcsak az államtól függ az SHMÚ működése, az olyan tevékenységével, mint a légiközlekedéssel kapcsolatos szolgáltatása, bevételhez is jut. Az intézet ezzel több mint 3 millió eurót keresett, amivel le tudta fedni költségeinek negyedét. A járvány miatt viszont csökkent a légijáratok száma. A pénzügyminisztérium most nem hajlandó növelni a költségvetést, állítása szerint a környezetvédelmi minisztériumnak saját forrásból kellett volna biztosítania a kiesések fedezését.

Az intézetnek jelenleg nincs birtokában az eredetileg jóváhagyott 8 millió eurós költségvetés, március végén mindössze 1,5 millió euró volt a számláján, amivel kb. 2-3 hónapig húzhatja. Az SHMÚ-nak több mint 400 alkalmazottja van, átlagfizetésük 1400 euró, miközben a kiadások kétharmadát az alkalmazottak fizetése teszi ki.


(DenníkE)