Nem kapnak védettségi igazolványt a Magyarországon élő külföldiek, hiába kapták meg az oltást

2021. május 5. - 18:23 | Külföld

A Magyarországon élő külföldieknek nem jár védettségi igazolvány az oltás után, még akkor sem, ha rendelkeznek magyarországi egészségbiztosítási kártyával – írja a Portfolio az Azonnali cikkére hivatkozva.

Nem kapnak védettségi igazolványt a Magyarországon élő külföldiek, hiába kapták meg az oltást
Fotó: TASR - illusztráció

A Portfolio úgy tudja, már a Magyarországon élő külföldiek oltása sem zajlott zökkenőmentesen. A lap egyik olvasója, egy 10 éve Budapesten élő szlovák állampolgár arról számolt be, hogy az oltóponton nem a magyar egészségbiztosítási kártyát (TAJ-kártya) kérték el tőle, hanem az uniós egészségbiztosítási kártyát, és annak számát írták fel. A rendszer ekkor viszont valamiért azt jelezte, hogy az illető már megkapta az első oltását, így az oltóponton az első oltás beadása után második oltásként vitték fel azt.

Abban a rendszerben viszont, amelyben a magyar TAJ-kártya szerint tartják nyilván az oltásra várókat, egyetlen oltás sem jelent meg a neve mellett, ezért a háziorvosa szerint kérdéses, hogy egyáltalán jogosult-e a második adagra. A probléma végül megoldódott: az illető kérte, hogy a magyar TAJ-számát írják fel, és így végül pontosan jelentek meg az oltási adatok a rendszerben, oltási igazolványt viszont ő sem kapott, holott a vakcinát április 16-án kapta meg.

Egy másik olvasó azt közölte, hogy április 22-én kapott Pfizer-oltást, és még ő sem kapott védettségi igazolást. Az illető éppen azért akart nyugati oltást kapni, hogy semmiképp ne legyen gondja az utazással azokba az országokba, ahol nem hagyták jóvá a keleti vakcinákat.

Az Azonnali szerint a külföldiek ilyen jellegű megkülönböztetése az EU-s jogba ütközik, a hosszadalmas és kétséges kimenetelű bírósági vagy bizottsági eljárások pedig nem orvosolnák azonnal a külföldiek problémáját, akik emiatt lemaradhatnak a nyári nyaralások mellett egy sor szolgáltatásról is. A belügyminisztérium és az operatív törzs a lap megkeresésére egyelőre nem reagált.


(portfolio.hu/azonnali.hu)