Nem kell hónapokat várni, már két héttel a koronavírus leküzdése után megkaphatjuk az oltást

2021. május 4. - 13:31 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium kedden közölte, azok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, annak igazolt leküzdése után 14 nappal már megkaphatják a koronavírus elleni védőoltást.

A minisztérium eddigi javaslata szerint a fertőzés után 90 nappal lehetett jelentkezni az oltásra, 90 napig ugyanis még valószínűsíthetően vannak ellenanyagok a szervezetben. „Amikor még nagyon kevés vakcina állt rendelkezésre, jobbnak láttuk meghagyni azok számára, akiknek még egyáltalán nincsenek ellenanyagok a testében” – magyarázza a tárca a Facebook-bejegyzésben, majd hozzáteszik, mostanra sokkal több az elérhető vakcina, biztonsági szempontból pedig már 14 nappal a fertőzés leküzdése után beadható az oltóanyag.

Tünetes fertőzés esetén meg kell várni a 14 napot, és amennyiben az utolsó 7 nap nem voltak tünetek, az oltás beadható. Tünetmentes fertőzés esetén pedig már 7 nappal a leküzdés után lehet oltatni.

Hozzáteszik, a rendelkezésre álló klinikai vizsgálatok alapján nem jelent biztonsági kockázatot az oltás azok számára, akik átestek a Covid-19-en, illetve még vannak ellenanyagok a szervezetben.

„Ha tehát nemrégiben átesett a Covidon, továbbra is érvényes, hogy nem kell sietnie az oltással, de nem is kell szigorúan betartani a három hónapot. Egy vagy két hét után jelentkezhet az elektronikus váróterembe” – áll a közleményben.


(para)