Nem kell járulékot fizetnie áprilisban azoknak a cégeknek, melyek a koronavírus miatt bezártak

2020. április 8. - 12:16 | Belföld

Az új típusú koronavírus terjedése miatt bezárt cégek áprilisban mentesülnek a járulékfizetés kötelezettsége alól.

Nem kell járulékot fizetnie áprilisban azoknak a cégeknek, melyek a koronavírus miatt bezártak
Eduard Heger (Fotó: TASR)

Ezt szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszter.

Ezzel a kedvezménnyel azok a cégek élhetnek, amelyeket a Szlovák Közegészségügyi Hivatal határozata miatt kellett bezárni. Azok a vállalkozók is jogosultak a kedvezményre, akik már márciusban sem tudták befizetni a járulékokat.

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter hozzátette: a járulékok elengedése annak a szociális elsősegély-intézkedésnek a folytatása, melynek értelmében az állam átfizeti minden alkalmazott bruttó bérének a 80%-át, így segítve a munkáltatókat. Ezt az intézkedést a kormány kiterjeszti minden olyan munkáltatóra, amelynek a koronaválság miatt csökkent az árbevétele, vagyis a nagyvállalatokra is.

A munkaügyi miniszter arról is beszámolt, hogy szerdáig 36 ezren töltötték le a bérek átfizetését igénylő kérvényt, és eddig összesen 1734 kérvényt vettek nyilvántartásba. Ezeket olyan cégek nyújtották be, amelyeket az óvintézkedések miatt be kellett zárni.

Szerdán, délután 4-től fogadják azoknak az egyéni vállalkozóknak a kérvényeit, akiknek nincsenek alkalmazottaik, jövő héttől pedig azok az egyéni vállalkozók és jogi személyek is igényelhetnek majd támogatást, akiknek vannak alkalmazottaik, és a válság idején csökkent az árbevételük.

Külön intézkedést fognak elfogadni az önkormányzatok megsegítésére. Támogatásra számíthatnak azok az egyéni vállalkozók is, akik hosszabb ideig nem fizettek járulékot, de kevesebbet fognak kapni, mint azok, akik rendszeresen fizették a járulékokat a Szociális Biztosítónak.

(TASR)