Nem kell rettegni a Bősön élő 500 szerb vendégmunkástól

A bősi önkormányzat szerda esti képviselő-testületi ülésén is szó esett a városban elszállásolt szerb vendégmunkásokról.

Nem kell rettegni a Bősön élő 500 szerb vendégmunkástól
Fotó: Paraméter

A Szlovák Műszaki Egyetem (STU) birtokában lévő bősi épületkomplexumban jelenleg négy-ötszáz szerbiai vendégmunkás van elszállásolva, akik a környékbeli, főként galántai járásbeli üzemekben dolgoznak.

Az utóbbi időben egyre több helyi polgár panaszkodott az 5300 lakosú csallóközi város új lakosaira, és a kedélyeket tovább borzolta, hogy a múlt hétvégén az egyik helyi diszkóban verekedés történt a helyiek és a szerbek között.

Az esethez a rendőrök is kiszálltak, de ekkor a szerbek futásnak eredtek. Végül sikerült őket nyakon csípni - pénzbírsággal sújtották őket a menekülés miatt -, ám a hajsza közben az egyik rendőr olyan szerencsétlenül megbotlott, hogy eltörte a lábát.

Martina Kredatusová rendőrségi szóvivő a Paraméternek úgy nyilatkozott, hogy az utóbbi időben nem romlott a közbiztonság a városban, és ezt az információt a testületi ülésen is megerősítették.

A város biztonságos

A hétvégi eseményekről Darnai Gábor önkormányzati képviselő - főállásban rendőr - tartott beszámolót.

"Bős biztonságos város"

- szögezte le Darnai, és tájékoztatott arról, hogy a hétvégi incidens kapcsán garázdaság miatt bűnvádi eljárást indított a rendőrség.

"A szerbek érkezése óta a közbiztonság nem romlott. Esetükben két lopásról kaptunk bejelentést, amiket követően a munkaközvetítő ügynökség felbontotta a szerb elkövetőkkel a munkaszerződést, és mehettek is haza. Ha ilyen eset történik, mindig ez a gyakorlat" - jelentette ki a képviselő.

Darnai Gábor tolmácsolta a jelenlévők és a bősiek felé a járási rendőrkapitányság kérését: a hatóság azt kéri, hogy ha bármi baj történik, a lakosok értesítsék a rendőrséget, és kerüljék a riogatást.

"A rendőrség mindent megtesz azért, hogy Bősön ne romoljon a közbiztonság. Ehhez szükség van a lakosság együttműködésére is" - tette hozzá az önkormányzati képviselő.

A szerbek okozták a világháborút

Jakus Zoltán, a Bősiek-Bősért Facebook-csoport vezetője az ülésen elmondta, hogy az emberek sok esetben azért nem tesznek bejelentést, mert nem bíznak a rendőrökben - akik szerinte inkább a helyieket bírságolgatják, a szerb munkásokkal szemben nem intézkednek. Jakusnál az is kiverte biztosítékot, hogy Fenes Iván polgármester a minap úgy nyilatkozott, hogy a szerbekkel nincs több baj, mint a helyiekkel.

"A falusiakat nem hasonlítanám egy olyan népcsoporthoz, akiknek például az I. világháborút köszönhetjük"

- mondta a felszólaló férfi.

Egy másik felszólaló arról beszélt, hogy ha a helyiek félnek feljelentést tenni bármilyen esetben, akkor a város fizessen meg egy-két embert - akik majd járőröznek, és feljelentést tesznek, ha kell.

Egy ideig nem lesz diszkó azon a helyen, ahol a konfliktus volt

"Senkinek nem lehet érdeke, hogy rettegésben tartsa a bősieket" - mondta Fenes Iván polgármester, aki arról tájékoztatott, hogy egyeztetett a szóban forgó diszkó üzemeltetőjével. Abban állapodtak meg, hogy a diszkót bizonytalan időre bezárják.

"Itt volt ez a probléma, ráadásul közeleg a böjti időszak is, nem fog hiányozni a diszkó. Hozzáteszem, az üzemeltetőnek sem volt ellenvetése" - mondta Fenes. A vitában felmerült a városi rendőrség létrehozása is, ám ez egyelőre nincs napirenden.

"Az STU üzletet csinál abból, hogy ide telepít pár száz embert, és nekünk meg kell találni a forrásokat ahhoz, hogyan tudjuk tompítani a lakosság sérelmeit. Ez a komplexum Damoklész kardjaként lebeg felettünk, mert amíg ez itt működik, soha nem tudhatjuk, hogy a tulajdonos mit tesz. Nem tudjuk a helyzetet befolyásolni. Olyan megoldást kell keresnünk, ami elégséges, és anyagilag sem fáj annyira. Mindannyiunk érdeke, hogy ezt a megoldást megtaláljuk"

- zárta az ülést a polgármester.

(db)