Nem kell tovább töprengniük a párkányiaknak, merre forduljanak, ha meg szeretnének látogatni egy víz alatti búvármúzeumot 

2021. július 6. - 19:00 | Régió

Befejeződött az esztergomi Palatinus strand újjáépítése, az egykori bányatónál korszerű infrastruktúra várja a látogatókat, valamint megújult a víz alatti búvármúzeum - tájékoztatta a polgármester az MTI-t.

Nem kell tovább töprengniük a párkányiaknak, merre forduljanak, ha meg szeretnének látogatni egy víz alatti búvármúzeumot 
Illusztráció

Hernádi Ádám elmondta, az uniós és önkormányzati forrásból megvalósuló, 153 millió forintos beruházás során új öltözőkabinokat és zuhanyzókat alakítottak ki, valamint megújult a fürdőzők biztonságára felügyelő személyzet elhelyezése. A strandon korszerű gyermekjátszótér, szabadtéri fitnesz-eszközök és interaktív tanösvény várja a látogatókat. A vízfelületen úszóstéget és 100 méteres úszópályát hoztak létre.

Megújult továbbá az ország egyetlen víz alatti búvármúzeuma, amely az Esztergomi Spartacus Sportegyesület Búvár Szakosztályának búvárbázisáról érhető el. A tó felszíne alatt 7-8 méterre található létesítményben a búvárkodás történetét mutatják be.

Az Esztergom-kertvárosban lévő Palatinus-tó a Dorogi-medence legnagyobb tava. Mesterséges eredetű képződmény, a bányavágatok tömedékeléséhez használt homok kitermelése során jött létre. Csak a talajvíz táplálja, Magyarország egyik legtisztább vizű tava. Északi partján strand és búvárbázis található, a déli oldal az évek alatt horgászházakkal épült be.

MTI