Nem kelt el a limuzin, amelyen Gagarin bevonult Moszkvába űrutazása után

2020. február 18. - 07:49 | Tech

Nem kelt el egy hétvégi moszkvai árverésen az a ZIL-111V típusú limuzin, amelyen Jurij Gagarin, a világ első űrhajósa történelmi űrutazása után diadalmasan bevonult a szovjet fővárosba 1961. április 14-én felesége, Valentyina és Nyikita Hruscsov szovjet vezető társaságában.

A Litfund aukciósház nem árulta el, hogy a nyitható tetejű, 2,6 tonnás gépkocsi, amelyet kifejezetten ünnepi parádékra, protokollrendezvényekre fejlesztettek ki a Szovjetunióban a Pacard Caribbean amerikai autómodell alapján, az érdeklődés hiánya vagy a magas kikiáltási ár miatt maradt-e eladatlan. Az autót 2,9 millió dolláros áron bocsátották árverésre.

Az autóárverésen mindazonáltal 10 millió rubel gyűlt össze amerikai autók makettjei, plakátok és két igazi autó, egy Porsche 911 és egy Gaz-3111 (Volga) eladásából.

A nyolchengeres, 5980 köbcentis V-motorjával maximálisan 170 kilométeres óránkénti sebességre képes, automata sebváltós ZIL-111V-ből mindössze 12 darabot gyártottak 1960 és 1962 között. Az aukciósház szerint ilyet használt Fidel Castro kubai és Erich Honecker keletnémet kommunista vezető is. A hétvégén árverésre bocsátott autót 1964-ben Örményország fővárosába, Jerevánba vitték, hogy ott Reza Pahlavi iráni sahot szállítsa annak hivatalos látogatása idején. Jelenlegi tulajdonosa, egy bizonyos Andrej Kovaljov 2005-ben vásárolta meg bizalmasan kezelt összegért.

Gagarin egyetlen alkalommal használta a ritka protokollautót, a vnukovói repülőtérről a moszkvai belvárosba vezető 30 kilométeres úton, amelyen végig integetett az őt ünneplő tömegnek, virágfüzérektől és szovjet zászlóktól övezve.

(MTI)

Címkék: árverés, Gagarin