Nem kérdezik meg a szülőket, három központi konyha látja majd el a dunaszerdahelyi gyerekeket

2017. február 15. - 11:35 | Régió

Újabb fejezetéhez érkezett az iskolai és óvodai konyhák története Dunaszerdahelyen, a városi önkormányzat ugyanis jóváhagyta az állapotfelmérésről készült jelentés által javasolt egyik verziót. A szülők kérdőíves akcióját az iskolákban leállította a város.

Nem kérdezik meg a szülőket, három központi konyha látja majd el a dunaszerdahelyi gyerekeket
Fotók: Paraméter

„Az Ön meglátása szerint a jelenleg működő 14 iskolai (óvodai) konyhák közül ezek modernizációja során hány konyha legyen felújítva?”

– ezt a kérdést tették fel azokon a kérdőíveken, amelyeket az elmúlt időszakban adtak át a központosítás ellen az elejétől fogva tiltakozó szülők a dunaszerdahelyi oktatási intézmények képviselőinek azzal, hogy azt osszák szét a szülők között.

Horváth Gábor, a szülők képviselője kérdésünkre elmondta, hogy a közvélemény-kutatásuk lényege az volt, ami már a január végi lakossági fórumon is felmerült, mégpedig hogy kiderüljön, vajon melyik verziót tartják elfogadhatónak és támogatandónak a szülők. Azt, hogy a város hatáskörébe tartozó összes alapiskola és óvoda konyháját olyan módon modernizálják, hogy mindegyik konyhaként működjön tovább, vagy pedig három központi konyhát hozzanak létre, míg a többi ételkiadóként funkcionáljon a jövőben, ahová odaszállítják a diákok/ovisok ebédjét.

A tiltakozó szülőknek ugyanakkor nem volt lehetőségük lefolytatni a megkérdezést, mert a városháza bekérette az összes kiosztott kérdőívet.

A keddi képviselő-testületi ülésen az önkormányzat már egy kész határozati javaslatot tárgyalt arról, hogy jóváhagyják a Gama Holding által a dunaszerdahelyi városi oktatási intézmények konyháiban elvégzett állapotfelmérés eredményét, és annak alapján két központi iskola- és egy óvodakonyhát hoznak létre.

Horváth Gábor (a képen) az önkormányzati ülésen is részt vett, ahol kérdőre vonta a polgármestert, miért akadályozták meg a szülők megkérdezését.

„A lakossági fórumon ön mondta, hogy érdekli önöket a szülők véleménye. Éltünk ezzel a lehetőséggel, viszont választ nem kaphattunk a kérdésre” – fogalmazott.

Hájos Zoltán polgármester erre reagálva partizánakciónak nevezte a felmérést, és azzal indokolta a kérdőívek beszedését, hogy azokat állítólag a városi hivatal és a polgármester nevében osztották ki.

Emellett elmondta azt is, hogy a lakossági fórumon bárkinek lehetősége nyílott arra, hogy elmondja véleményét. „Bizonyára úgy döntöttek, hogy rábízzák a döntést azokra, akiket ők megválasztottak a testület tagjává” – szögezte le a polgármester.

„Ez a lépésünk egy olyan valami volt, amitől, úgy látszik, megijedtek. Egy tömeget szólítottunk meg. A petíció ellen az volt a kifogásuk, hogy azt nem szerdahelyi lakosok is aláírták, ezzel viszont azokat a szülőket szerettük volna megszólítani, akik érintettek a témában.

Ha kíváncsi a véleményükre, akkor miért nem hagyta, hogy a kérdőíveket kitöltsék?” – reagált ennek kapcsán feltett kérdésünkre Horváth Gábor az ülés után.

Mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy a három-, illetve tizennégy konyhás verzió között valójában csak 600 ezer euró a különbség.

A lakossági fórumon a szülők vetették fel, hogy a Gama Holding javaslatához kérjen a város opponensi véleményt, melyből kiderülhet, mennyire megalapozottak az állításaik.

Hájos szerint ez meg is született, a szakvéleményt azonban csak hétfőn délután kapták kézhez a képviselők.

Jarábik Gabriella (Híd) éppen azt nehezményezte, hogy képtelenség ennyi idő alatt átolvasni a szakvéleményt úgy, hogy az ügyben másnap határozott döntést hozhassanak. „A nem megfelelő előkészítés után nem megfelelő hangnemben folytatódik a kommunikáció a szülőkkel” – húzta alá egyebek mellett.

Sebők Pál (független) arra hívta fel a figyelmet, hogy

mind az első szakvélemény, mind az opponensi reakció megegyezik abban, hogy a központi konyhák kialakítása a megfelelő lépés.

Horváth Zoltán

Amiben eltérnek, az egyrészt az, hogy ez mikor valósítható meg, illetve az, hogy mennyibe fog kerülni. Horváth Zoltán (MKP) alpolgármester szerint ugyanis az opponensi vélemény éppen arra világít rá, hogy amennyiben a projekt előkészítése nem történt meg 2016-ban, akkor a paszportizációban felvázolt harmonogram nem tartható. Véleménye szerint tehát nem elsietett döntésről van szó. Másrészt hozzátette, hogy ugyan a két verzió között viszonylag kicsi a különbség, ugyanakkor az opponensi vélemény szerint a 14 konyhás verzió 15%-kal többe kerülhet, mint azt az eredeti szakvéleményben írták.

„Hogy melyik konyháról lesz szó, és mikor kezdődik el a felújítás, az szakmai kérdés, nem pedig politika. Olyan rendszert akarunk megvalósítani, ami más városokban már működik” – hangsúlyozta Hájos Zoltán.

„A szülők álláspontja, hogy modernizálni kell, viszont azok a szülők, akikkel én kapcsolatban álltam, találkoztam, azt szeretnék, hogy ne hármat, hanem 14-et újítsanak fel” – tartja fenn továbbra is eddigi állásfoglalását Horváth Gábor.

A képviselők végül nagy többséggel (23/19) jóváhagyták a javaslatot a három központi konyha kialakításáról, melyek közül kettőt valamelyik alapiskolában, egyet pedig óvodában létesítenek. A többi konyhát ételkiadóvá alakítják át, ahová a központi konyhából szállítják majd az ebédet.

A testület egyúttal megszavazta a tavaly szeptemberben létrehozott Gastro DS nevű városi cég vezetését, mely társaság az egyes konyhák működtetéséért felel majd. A cég ügyvezetői Horváth Zoltán, illetve Sebők Pál lesznek, a felügyelő bizottságába pedig Brunczvik Tünde (MKP), Vangel Ferenc (Híd), valamint a szülők képviseletében az étkezdebizottságban is helyet foglaló Miške Tamás került be.

A polgármester szerint a modernizálással lehetőség nyílik arra is, hogy a bizonyos ételtípusokra érzékeny gyerekeknek külön készítsenek ételeket az egyes intézményekbe, a központi konyhákkal javulhat a források felhasználásának hatékonysága, a modernizálással pedig csökkenhet a rezsiköltség, ami azt eredményezheti, hogy olcsóbb lesz a gyerekek ebédje.

(SzT)