Nem kérnek Gyimesiből, feleslegesnek tartják a Matovičcsal való tárgyalást, de megegyeznének a Magyar Fórummal

2023. március 25. - 19:49 | Belföld

A Szövetség Híd Platformja nyilatkozatban figyelmeztette a Szövetség elnökét a párt alapszabályának betartására. Komoly gesztust tettek a Magyar Fórumnak, a Gyimesi Györggyel való választási együttműködést azonban nem támogatják. Igor Matovič tárgyalási ajánlatát pedig csak politikai játéknak tartják.

Nem kérnek Gyimesiből, feleslegesnek tartják a Matovičcsal való tárgyalást, de megegyeznének a Magyar Fórummal
Fotó: TASR

A Szövetség Híd Platformja stabil, egységes platform, jelentette ki Sólymos László, a platform tagja, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke a platform képviselőinek választási felkészülésről szóló tárgyalása után.

A platform legfontosabb politikai céljának azt tartja, hogy a parlamenti választáson egy magyar lista legyen, ezért készek engedményeket tenni a Simon Zsolt vezette Magyar Fórumnak: elfogadhatónak tartják azt a feltételüket, hogy a Szövetséget átnevezzék Szövetség-Magyar Fórumra.

A jó választási szereplés szempontjából azonban fontos a párt egységének a megőrzése is, amihez szerintük a a pártalapításkor lefektetett szabályok betartása, elsősorban a párt alapszabályának a betartása a legfontosabb. „Mint minden szövetségben, nálunk is az a legfontosabb, hogy a magunk által felállított szabályokat mindenki betartsa, beleértve természetesen az országos elnököt is” – jelentette ki az OT elnöke.

Ezzel valójában Forró Krisztián pártelnöknek és Berényi Józsefnek, a Szövetség MK Platformja vezetőjének üzentek, aki korábban arról beszélt, hogy a párt parlamenti jelöltlistájáért az elnök a felelős nem a pedig a párt grémiuma.

„A közös szabályaink világosak: a parlamenti választási jelöltlistáról a semmilyen körülmények között sem dönthet egyedül a pártelnök” – áll a platform által elfogadott politikai nyilatkozatban.

Szélsőségesek, populisták nem kellenek, Gyimesit sem szeretnék a listán látni

A Híd Platform kizárta a választások előtti együttműködést a szélsőséges és populista politikai pártokkal és politikusokkal. A politikai nyilatkozat nem szól konkrétan Gyimesiről, de a platformgyűlésen szó esett róla is.

„A platform döntő többsége negatívan értékeli azt a lehetőséget, hogy Gyimesi György a Szövetség listáján induljon” – mondta Sólymos.

De szerinte erről nem is a platformnak kell döntenie. „Erről nem a platformnak kell döntenie, hanem a párt grémiumának, azon a fórumon kell majd ezt megbeszélni” – jelentette ki az OT elnöke.

A Híd Platform nem tartja szerencsésnek, ha egy másik platform egyedül tárgyal külső személyekkel a választási együttműködésről. Ezzel a Szövetség Magyar Konzervatív Platformjának (MKP) eljárását bírálják, akik platform szinten tárgyalnak Gyimesi Györggyel, az OĽaNO parlamenti képviselőjével. Sólymos szerint az MKP részéről az lett volna a korrekt eljárás, ha előbb a másik két platformmal egyeztet Gyimesi esetleges listára vételéről.

„Mielőtt a Magyar Fórummal leültünk tárgyalni, előbb az elnökség és a grémium vitatta meg ezt a kérdést – magyarázta Sólymos. – Mindegyik platform elmondhatta, hogy beleegyezik-e abba, hogy próbáljunk megegyezni a Magyar Fórummal. Ez Gyimesi esetében nem így történt, vele az MKP elkezdett tárgyalni anélkül, hogy kérte volna azok beleegyezését, akiknek ebbe beleszólása van.”

Rigó Konrád szerint a Szövetségnek nem egyénekkel kell tárgyalnia, hanem politikai pártokkal. „Az, hogy vannak politikai kalandorok, akiknek vannak politikai ambícióik, és hogy azért akarnak-e tárgyalni, mert süllyedő csónakban ülnek, vagy más miatt, azzal nekünk nem kell foglalkoznunk, amíg ez hivatalosan elénk nem kerül” – mondta a Gyimesivel való lehetséges együttműködés margójára a Híd Platform elnöke. Szerinte a Gyimesivel való együttműködést is a grémiumban kellene megbeszélniük, ahol ezt az MK Platformnak kellene előterjesztenie, ha ilyen igényük van.

„Ha ez megtörténik, akkor megmondjuk majd a véleményünket, és az nagyon egyértelmű lesz” – jelentette ki Rigó.

Nem sok értelmét látják a tárgyalásoknak Matovičcsal

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke március elején levélben kereste meg a Szövetséget tárgyalási szándékával, a megbeszélés azonban – Matovič betegsége miatt – elmaradt. A Híd Platform azonban nem lát komoly együttműködési szándékot Igor Matovič tárgyalási ajánlata mögött. „Ő arról is beszélt, hogy nagyon szívesen elküldené hozzánk Gyimesi Györgyöt, de szerintem ez csak játék” – mondta Sólymos. – Szerintem ennek a pártnak, a Szövetségnek nincs szüksége arra, hogy Matovičcsal tárgyaljon.”

Ugyanakkor nem ellenzi, hogy a pártelnök leüljün Matovičcsal, csak feleslegesnek tartja ezt.

„Nem látok teret arra, hogy megegyezzünk az OĽaNO-val egy választások előtti együttműködésre Matovičcsal” – jelentette ki Sólymos.

Szerinte az OĽaNO vezette kormány az országot tönkretette, a politikájuk Dél-Szlovákiát parkolópályára állította, amit szerinte jól mutat, hogy egyetlen dél-szlovákiai kórház fejlesztésére sem hagytak jóvá támogatást. „Egy eurót sem kaptak kórházaink, ez az eredménye a Matovič-kormány működésének, és Gyimesi működésének is, hiszen végig ott állt mellette” – jelentette ki Sólymos. Szerinte a Szövetségnek a választásokra való felkészüléssel kellene foglalkoznia.

Az a cél, hogy egy magyar lista legyen

A Szövetség Híd Platformja kész megegyezni a Magyar Fórummal, és elfogadja Simon Zsolték feltételét, és hajlandó átnevezni a pártot Szövetség-Magyar Fórumra. A tárgyalások februárban akadtak meg, amikor a Magyar Fórum bejelentette, hogy a párt átnevezése a feltétele a közös listán való induláshoz.

„Az a lényeg, hogy ne legyen két magyar lista, ezért akarunk tárgyalni a Magyar Fórummal” – jelentette ki Sólymos.

Ugyanakkor a párt átnevezésébe a másik két platformnak is bele kell egyeznie.

„Ha ez a névváltoztatás nem felel meg valamelyik másik platformnak, akkor nem lesz névváltoztatás, akkor a történetnek vége. De remélem, hogy a másik két platform is érzi a felelősséget” – mondta Sólymos.

Szerinte ugyanis a szeptemberi parlamenti választás vízválasztó lesz, ha idén is parlamenti képviselet nélkül marad a szlovákiai magyarság, akkor az hosszú időre lehetetlenné teheti a kisebbségi politizálást Szlovákiában.

Választási lista áprilisban

A Híd Platform konkrét képviselőjelöltekről egyelőre nem tárgyalt. A platform 45 jelöltet adhat a pártlistára a korábbi megegyezés alapján, az első 20 helyre 6 jelöltet delegálhatnak. A listát az MKP jelöltje vezeti majd, a Híd-platform első embere a 2. helyen szerepelhet.

„Van egy korábbi megállapodásunk, hogy április elején már egyeztetünk a párt grémiumában a nevekről, hogy a másik két platform is lássa, hogy mi kivel számolunk” – mondta a Paraméternek Rigó Konrád, a Híd Platform elnöke.

Szerinte április folyamán elkészülhet a teljes jelöltlista.

A platform fontosnak tartotta elítélni Vlagyimir Putyin politikáját és az általa kirobbantott, Ukrajna elleni háborút.

Szerintük ugyanis Putyin nemcsak Ukrajnát akarja tönkretenni, hanem Európa stabilitásának és biztonságának alappilléreit.

A Híd Platform a jelenlegi kormány leváltását, és egy hivatalnokkormány kinevezését kéri a köztársasági elnöktől. „Az ideiglenesen megbízott kormány bebizonyította, hogy nem képes irányítani az országot” – áll a platform nyilatkozatában. – Úgy gondoljuk, hogy itt az ideje, hogy a megbízott kormányt hivatalnokkormány váltsa fel.”

- lpj -