Nem kért az állam időben kártérítést a faliújságtenderért!

2017. április 24. - 12:49 | Belföld

A nyomozás végéig le kellett volna adni a kártérítési igényüket - tudta meg a Denník N.

Nem kért az állam időben kártérítést a faliújságtenderért!
Az SNS két egymást követő építésügyi minisztere, Marián Janúšek és Igor Štefanov is vádlott az ügyben

Ružena Szabová, az ügyben eljáró bírósági szenátus elnöke azt mondta, a földművelésügyi minisztérium mint károsult képviselője nem jelent meg a nyomozás eredményeinek ismertetésénél, ahol még igényelhette volna a kártérítést.

A minisztériumot a jogi osztályának vezetője, Vasil Demjan képviseli a bíróság előtt, aki e funkciójából adódóan 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben is nyilatkozott a nyomozás kapcsán. 2013-ban azt írta, hogy tudnak a büntetőeljárásról, de egyelőre nincs tudomásuk konkrét károkozásról. Hozzátette akkor, hogy az eljárással egyetértenek, és amennyiben elmarasztaló ítélet születik, a büntetőjogi szervek által megállapított kár mértékét igényelni fogják.

A bíróság szerint ugyanakkor az effajta kárigénynek konkrétnak kell lennie. Hozzávetőleges összeget és meghatározott személyt kell tartalmaznia. Demjan a bíróság hétfői tárgyalásán ehhez nem kívánt semmit hozzáfűzni.

Az első Fico-kormány idején kirobbant egyik legnagyobb botrányt jelenti a faliújságtender, amikor az SNS jelöltjei által vezetett minisztériumban mindössze egy zárt folyosón függesztettek ki egy több milliós megrendelésről szóló tenderkiírást, majd az egyetlen pályázó egy Ján Slotához közel álló cég volt, amely el is nyerte a megrendelést.

A rendőrségi vizsgálat idején Ľubomír Jahnátek (Smer) volt a földművelésügyi miniszter, most pedig az SNS-es Gabriela Matečná.

(Denník N)