Nem kerül rács mögé Adrián Szabó, a belügyminisztériumi inspekció igazgatója

2021. június 5. - 12:13 | Belföld

Nem került előzetes letartóztatásba Adrián Szabó, az Inspekciós Hivatal igazgatója.

Nem kerül rács mögé Adrián Szabó, a belügyminisztériumi inspekció igazgatója
Adrián Szabó (Fotó: TASR-archív)

A zsarut, aki a rendőrök által elkövetett bűncselekmények kivizsgálására hivatott belügyminisztériumi inspekciót vezeti, csütörtökön korrupció megalapozott gyanúja miatt vette őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA).

A bazini Specializált Büntetbíróság illetékes bírája szombat délelőtt úgy döntött, hogy nem indokolt Szabó előzetes letartóztatására. A Speciális Ügyészség fellebbezett a bírósági döntés ellen, így arról hamarosan a Legfelsőbb Bíróság hoz végleges döntést. Szabó Adrián szombat délelőtt 11-kor szabadon, ügyvédje társaságában távozott a bíróságról.

Adrián Szabót korrupcióval gyanúsítják. Sajtóértesülések szerint ajándékot, konkrétan egy televíziót fogadott el Bernard Slobodníktól, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) pénzügyi részlegének korábbi vezetőjétől, aki a rendőrségen belül kialakult állítólagos bűnszervezet egyik tagja volt, de már együttműködik a hatóságokkal.

A NAKA közlése szerint Adrián Szabót egy tévékészülék, valamint legalább 20 ezer eurónyi készpénz elfogadásával gyanúsítják. Emellett a jelenleg zajló büntetőeljárásban a korrupciós vád mellett hatalmi visszaélés miatt is nyomoznak ellene.

Roman Mikulec belügyminiszter korábban közölte, hogy ha a hatóságok gyanúja megalapozottnak bizonyul, akkor késlekedés nélkül javasolni fogja a kormánynak Szabó menesztését.

(parameter/TASR)