Nem kerül rácsok mögé Pavol Rusko

Nem megy börtönbe Pavol Rusko volt gazdasági miniszter és a Markíza televízió egykori igazgatója, akit a rendőrség korábban a volt üzlettársa, Sylvia Volzová, megölésének az előkészítésével gyanúsított.

Nem kerül rácsok mögé Pavol Rusko
Pavol Rusko (Archív felvétel)

„Május 2-án a Pozsonyi Kerületi Bíróság a zárt ülésén úgy döntött, hogy törli a Pozsonyi Járási Bíróság március 12-i döntését, amellyel elutasította a Pozsonyi Kerületi Ügyészségnek az elfogás okainak a megváltoztatására vonatkozó javaslatát, és elutasította a vádlott panaszát is, annak kései beadása miatt. A döntés jogerős” – közölte szerdán a TASR-rel Pavol Adamčiak, a Pozsonyi Kerületi Bíróság szóvivője. 

Az említett járási bíróság március első felében nem fogadta el a kerületi ügyész javaslatát, mely szerint kiegészítették volna Pavol R. elfogatásának okait. Végül szabadlábon maradt. A Pozsonyi Járási Bíróság bírónője, Michaela Buceková, akkor zárt ajtók mögött döntött az ügyész javaslatáról. Ezt ő nem fogadta el, és a vádlottnak megtiltotta, hogy a folyamatban lévő eljárásról bármilyen formában tájékoztassa a sajtót – közölte Marek Para védőügyvéd. 

Rusko volt gazdasági minisztert azzal vádolják, hogy 1997-ben alvilági embereket bérelt fel akkori üzlettársának, Sylvia Volzovának a megölésére. Többek között Mikuláš Černáknak, a besztercebányai alvilág vezetőjének kellett tanúskodnia ellene, aki más gyilkosságok miatt már életfogytiglani börtönbüntetését tölti. 

A Pozsonyi Kerületi Bíróság múlt év novemberében szabadon engedte a megvádolt Ruskót. Ugyanakkor elrendelte, hogy a vádlottnak felügyelet alatt kell maradnia, elektromos karkötőt kell viselnie, illetve hogy tilos külföldre utaznia. 

Pavol Rusko ellen jelenleg két eljárás folyik két pozsonyi bíróságon.

(TASR)