Nem kerül szabadlábra a három maffiagyilkosságért elítélt Borža

2018. május 7. - 14:56 | Belföld

A Kassai II. Járásbíróság hétfőn foglalkozott Dušan Borženský feltételes szabadlábra helyezési kérelmével, ám az elítélt még azelőtt visszavonta azt, hogy a szenátus dönthetett volna róla.

Nem kerül szabadlábra a három maffiagyilkosságért elítélt Borža
Dušan Borženský (Fotó: TASR)

Az I. Járásbíróság idén márciusban hagyta jóvá az ügyész és Borženský közti vádalkut egy albán alvilági figura, bizonyos Fadil Pasjača meggyilkolása ügyében, ám eltekintettek összevont büntetés kiszabásától, mivel már eleve börtönben ült két másik gyilkosság miatt.

Az egyik gyilkosság 1999. december 16-án történt. Aznap gépfegyverből leadott lövésekkel gyilkolták meg a kassai alvilág egyik vezérét, Karol Kolárikot a saját Volkswagen Golfjában. Az elkövető a Pitbul néven ismert Miroslav Vančík volt, ő azonban nem sokkal később szintén életét vesztette, így négy bűntársa került a bíróság elé. Közülük Borža 15 évet kapott első fokon, míg a Legfelsőbb Bíróság ezt egy évvel csökkentette.

Már a börtönben ült, amikor felmerült, hogy Kolárik előtt részt vehetett egy másik gyilkosságban is. Ján Kromkát 1997. szeptember 24-án tették el láb alól, bosszúként azért, mert Kromka testvére, a Takarító (Čistič) néven ismert Alojz a kassai KVP lakótelepen rálőtt a másik kassai maffiózóra, Róbert Holubra.

Ján Kromkát elcsalták a lakhelyéről, Iglóról, majd elrabolták és elvitték Holub házába, a kassa-vidéki járásbeli Tarcavajkócra (Vajkovce). Az ott lévő garázsban összerugdalték, agyonverték, majd megkötözték, és az eperjesi járásbeli Ličartovce közelében egy réten rituálisan kivégezték. Hárman lőtték fejbe, majd lelocsolták benzinnel és felgyújtották.

Boržát emiatt bűnrészességért 23 évre ítélték, beszámították a korábban kiszabott 14-et is.

Az albán fickó meggyilkolása végől 2000 februárjában történt. A végrehajtó Ľubomír Zelman volt, a gyilkosság helyszíne pedig Pasjač lakhelye közelében, Kassán, a Budapesti utcán. Boržát bűnösnek találták ez ügyben idén márciusban.

Annak idején, Kolárik meggyilkolása után szökésben volt, 2000 novemberében tartóztatták le egy nemzetközi elfogatóparancs alapján Csehországban

Idén februárban a korábban kiszabott büntetése két harmadát már letöltötte, ezért folyamodott feltételes szabadlábra helyezésért. Abban az esetben viszont, hogy ha a bíróság ennek nem adott volna helyt, egy év múlva újra megpróbálhatta volna.

(TASR)