Nem kerül vizsgálati fogságba Rastislav Rogel

2020. augusztus 13. - 20:28 | Belföld

A Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) besztercebányai szenátusának bírója az előzetes eljárás során nem látta indokoltnak a szélsőséges csoport három tagja, Rastislav Rogel színész, a Krátky proces együttes énekese, valamit Karol P. és Tomáš F. vizsgálati fogságba helyezését.

Nem kerül vizsgálati fogságba Rastislav Rogel
Illusztrációs felvétel (TASR)

A férfiakat kedden (augusztus 11.), a Bohócok (Šašovia) akció során vette őrizetbe a rendőrség, és szélsőséges témájú anyagok előállításával gyanúsította meg őket.

A Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze kijelentette, a bíró teljes mértékben helyt adott indítványának, ami azt jelenti, hogy konstatálta az előzetes letartóztatás indokoltságát, de a gyanúsítottak szabadon védekezhetnek, a fogva tartást mediátori felügyelettel helyettesítik a megfelelő kötelezettségek és korlátozások elrendelésével. Ezért nem nyújtott be panaszt.

„Ezt az eljárást az ügyész javasolta, azzal, hogy a gyanúsított nem utazhat külföldre és nem léphet kapcsolatba a többi gyanúsítottal. Az ügyész javaslatán túl maguk a gyanúsítottak tettek javaslatot további korlátozások és kötelezettségek elrendelésére, például vállalták, hogy nem vesznek részt a Krátky proces zenekar fellépésein és promóciós anyagainak előállításában, nem lesznek aktívak a weboldalon"

- mondta Katarína Kudjáková, a Speciális Büntetőbíróság szóvivője, és hozzátette, a bíró kötelezővé tette ezeket a korlátozásokat.

Az ügyben összesen kilenc személyt gyanúsítanak, köztük egy cseh állampolgárt. Nyolc embert vettek őrizetbe Szlovákiában, ötöt az ügyész jóváhagyásával szabadlábra helyeztek.

A történtekkel kapcsolatos további cikkünk itt olvasható.

TASR