Nem került az ország legjobbjai közé a dunaszerdahelyi kórház

2016. november 2. - 12:52 | Régió

Az INEKO társadalom-kutató intézet közzétette a szlovákiai kórházak rangsorát, melyet az egészségbiztosítók adatai, és a páciensek visszajelzései alapján állított össze.

Nem került az ország legjobbjai közé a dunaszerdahelyi kórház
Fotó: Paraméter

Az INEKO két kategóriát hozott létre, külön rangsorolta az állami kézben lévő egyetemi kórházakat, és külön a magánkézben lévő általános kórházakat és rendelőintézeteket.

Az intézet a 2012 és 2015 között begyűjtött adatokat dolgozta fel, ezek alapján állította össze az értékelést.

Ami az előbbi kategóriát illeti, a Nyitrai Egyetemi Kórház végzett az első helyen, a második a Besztercebányai F.D. Rooseevelt Egyetemi Kórház lett, a dobogó harmadik helyét pedig a rózsahegyi (Ružomberok) Központi Katonai Kórház foglalhatta el.

Az INEKO felmérése négy különböző faktorból dolgozta össze a kórházak összesített pontszámát. Az A oszlopban az elégedett páciensek százalékarányát takarja, a B oszlopban található adat az egészségügyi ellátás minőségét jellemzi, a C oszlop a gazdálkodást, a D oszlop pedig a kórházak átláthatóságát minősíti.

Az általános kórházaknak szentelt általános kórházak toplistáját az Ólublói (Stará Ľubovňa) Kórház vezeti.

A dunaszerdahelyi kórház, amelyet 2015. júliusa óta a Penta-csoport tulajdonában lévő Svet Zdravia üzemeltet, csupán a 18. helyen szerepel a rangsorban. A közzétett adatok szerint a páciensek elégedettsége és az egészségügyi ellátás alapján az első tízbe lehetne sorolni, azonban a gazdálkodás és az átláthatóság terén a leggyengébbek közé tartozik.

A páciensek tapasztalatai

Ami a páciensek véleményét illeti, a dunaszerdahelyi kórház három faktornál ért el az országos átlagot megközelítő eredményt. Ezek a következők:

• a páciens egészségügyi állapota javult, miután kiengedték a kórházból,

• orvosi tájékoztatás a következő kezelésről,

• ajánlanák ismerőseiknek is a kórházat.

Az adatokból tehát kitűnik, hogy a dunaszerdahelyi kórház az említett három faktor tekintetében megközelítette kategóriájában az országos átlagot. És mi volt az, amiben a csallóközi egészségügyi intézmény jelentős lemaradással rendelkezik az országos átlaghoz képest? Íme:

• az osztályon dolgózó nővérek viselkedése,

• az osztályon dolgozó nővérek gondoskodása

• a takarítás minősége az osztályon

Az INEKO által közzétett statisztikákból az is kiderül, hogy az állami minőségmutató faktorok szerint miben erős, illetve gyenge a dunaszerdahelyi kórház.

Az összesített elhalálozások tekintetében a Svet Zdravia dunaszerdahelyi intézménye nem szerepelt jól.

Az elhalálozási arány 4,8 százalékos, miközben a kategóriaátlag országosan 3,2 százalék. Az intenzív osztályon 17 százalékos az elhalálozási arány, miközben az országos átlag 11,1 százalék. A kórházban a kategóriátlagnál (13,6 százalék) magasabb az agyérkatasztrófával kezeltek elhalálozási aránya (17 százalék), a kórházi fertőzések (0,2 százalék) aránya pedig pontosan ugyanakkora, mint az országos átlag.

A felmérésből az is kiderül, hogy a dunaszerdahelyi kórházban 10 ezer kórházi ellátásra összesen 8,80 panasz jut, ami szintén magasabb az országos átlagnál (6,25).

A statisztikákban szerepelnek az intézmény utóbbi öt évben begyűjtött "díjai" is: a kórház szülészete az objektív mutatók alapján országosan az ötödik helyen szerepel, a kismamák értékelése szerint pedig országosan a második. A dunaszerdahelyi intézmény ortopédiai osztálya az ország legjobbjai közé tartozik, az ortopédiai, nőgyógyászati és különböző sebészeti beavatkozásokat avatott szakemberek végzik.

(parameter)