Nem kerültek szóba vitás kérdések Čaputová és Zeman találkozója során

Viszonylag sokféle téma merült fel az elnöki találkozón, ennek ellenére nem volt vita Zuzana Čaputová és Miloš Zeman között.

Nem kerültek szóba vitás kérdések Čaputová és Zeman találkozója során
Fotó: TASR/Martin Baumann

A szlovák és a cseh államfő ezt az újonnan beiktatott szlovák elnök csütörtöki prágai hivatalos látogatása kapcsán jelentette ki.

„Nem mondom, hogy később nem lesznek közöttünk véleménykülönbségek, de ezen az első látogatáson nem volt ilyen"

- mondta Čaputová.

Ezt Zeman is megerősítette, és hozzátette: „nem merült fel egyetlen vitás kérdés sem”. De nem volt unalmas – fogalmazott.

„A barátságos légkör mindig inspiráló egy találkozón"

- mondta.

Zeman megköszönte Čaputovának, hogy pártolja a pozsonyi cseh ház létrehozását. Čaputová kijelentette, elismeri a jelenlegi elnök, akkori cseh miniszterelnök munkáját, amit Szlovákia és Csehország szétválása során kifejtett.

„Húsz év telt el azóta, hogy megoldódtak a vagyoni viták is, és azt hiszem, konstruktív kapcsolatok alakultak ki a két ország között”

- mondta Čaputová.

Mindkét elnök kifejezte azt a szándékát, hogy részt venne a bársonyos forradalom 30. évfordulója alkalmából rendezendő közös megemlékezésen.

Zeman jókívánságait fejezte ki Čaputovának, de nem csak a rá váró elnöki feladatokkal kapcsolatosan, hanem pénteki születésnapjához is gratulált. A köztársasági elnökök Szlovákiában is találkoznak, Čaputová meghívta Zemant Pozsonyba.

TASR