Nem készülnek a városok korábban bezáratni a vendéglőket, hogy így korlátozzák a kijárást

2021. szeptember 24. - 17:15 | Régió

Az egészségügyi minisztérium a városok és falvak polgármestereit kérte arra, hogy a bordó besorolású járásokban általánosan kötelező érvényű rendelettel korlátozzák a lakosok esti kijárását. A Szlovákiai Városok Uniója ezt lehetetlennek tartja és az ombudsman is melléjük állt - közölte a Denník N.

Nem készülnek a városok korábban bezáratni a vendéglőket, hogy így korlátozzák a kijárást
Illusztráció (Fotó: TASR)

Ezen a héten négy járás, a Rozsnyói, a Szakolcai (Skalica), a Korponai (Krupina) és a Bártfai (Bardejov) már bordó besorolás alá esik, a jövő héten pedig Stará Ľubovňa is csatlakozik hozzájuk, és a Covid-automata ezekben már előírná, hogy este 21 óra után csak kivételes esetekben (munka, orvos) hagyhassák el a lakosok az otthonukat. Ez az oltottakra és az oltatlanokra is érvényes.

A szabad mozgás korlátozását azonban nem írhatja elő a Covid-automata, amennyiben a kormány nem hirdet veszélyhelyzetet (núdzový stav). A kormány viszont egyelőre ilyet nem tervez, Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter már a múlt héten is a települések önkormányzatait kérte arra, hogy helyi rendeletekkel korlátozzák a kijárást. Az önkormányzat magát a kijárást azonban nem korlátozhatja, csak például a vendéglátóhelyek nyitva tartását, illetve a tömegrendezvények végét.

A városok uniója szerint azonban nem korlátozhatják ilyen módon a lakosok mozgását az egyes önkormányzatok. Az unió elnöke, Richard Rybníček, Trencsén polgármestere szerint éppen ezért nem is ajánlották ezt a településeknek. Hozzátette, annak örvend, hogy a helyi körülmények szerint szabályozza a rendelkezéseket a kormány, annak viszont már nem, hogy ilyen módon vinnák ebbe be az önkormányzatokat.

Lengvarský a Denník N-nek maga is elismerte, hogy az önkormányzatoknak nem tartozik a hatáskörébe a szabad mozgás korlátozása, és mivel egyelőre nem javasolják a veszélyhelyzet bevezetését, arra kéri a lakosokat, viselkedjenek felelősségteljesen, és tartsák be a Covid-automata ajánlását annak ellenére, hogy nincs bevezetve veszélyhelyzet.

A rendőrség a rendelkezések betartását elsősorban a piros és bordó besorolású járásokban ellenőrzi, a kijárási korlátozást ugyanakkor nem, ezt megerősítette Jana Ligdayová, az eperjesi kerületi rendőrség szóvivője is.

Mária Patakyová ombudsman is a települések mellé állt, mikor közölte, hogy a jelenleg hatályos törvények nem engedik, hogy az önkormányzatok a lakosok alapjogait olyan mértékben korlátozzák, hogy az például az esti kijárást vagy az utazást érintse. Figyelmeztetett arra is, hogy a Covid-automata egy metodikai jellegű dokumentum, amelynek korlátozásai meg kell jelenjenek a Közegészségügyi Hivatal által kiadott rendeletekben.

Mivel viszont kijárási korlátozásra vonatkozó rendeletet a Közegészségügyi Hivatal nem adhat ki, így a bordó besorolású járásokban semmi jogalap nincs annak elrendelésére, míg a kormány be nem vezeti újból a veszélyhelyzetet.

(Denník N)