Nem kímél bennünket az élelmiszer-drágulás: mutatjuk, mi mindenért fizetünk többet és mennyivel

2021. október 17. - 17:18 | Belföld

Gyors ütemben zajlik az élelmiszerdrágulás, szeptemberben az infláció meghaladta a 4%-ot az előző évhez képest. Az elemzők szerint a következő hónapokban is hasonló fejleményekre számíthatunk.

Nem kímél bennünket az élelmiszer-drágulás: mutatjuk, mi mindenért fizetünk többet és mennyivel
Fotó: TASR - illusztráció

Több oka is van az élelmiszerdrágulásnak, ilyen például a kedvezőtlen időjárás, az üzemanyagárak növekedése vagy a hús esetében az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza.

Eva Sadovská elemző szerint nagy szerepet játszik a drágulásban a koronavírus-járvány is, amely az első és második hullám ideje alatt különböző módon károsította a gazdaságot.

A szlovákiai üzletesek emellett a túlóráért, illetve hétvégi munkáért járó magasabb fizetésre, valamint a magasabb minimálbérre hívták fel a figyelmet. Emellett a higiéniai és biztonsági intézkedéseket biztosító eszközökkel kapcsolatos nagyobb kiadások is sújtják a munkáltatókat. Az elemző szerint az elkövetkező hónapokban az emelkedő energiaárak sem kerülik el az üzleteseket.

Annak ellenére, hogy már néhány hónapja emelkednek az árak, az elkövetkezőkben sem számíthatunk semmi jóra – sőt, akár gyors ütemet is vehet az egész. Jana Glasová, a 365.bank elemzője úgy látja, hogy az elkövetkező hónapokban magas lesz az infláció Szlovákiában, és megközelítőleg 4-5%-os tempóban fog majd nőni. Szerinte ezt főként a drágább alapanyagok, építkezési anyagok, üzemanyag, mezőgazdasági áru és élelmiszer fogja felnyomni.

Michal Lehuta, a VÚB elemzője szerint a csúcs áprilisban várható, amikor az infláció 6-6,5%-ot ér majd el.

A tvnoviny.sk összehasonlította az élelmiszerek jelenlegi átlagárát az elmúlt év ugyanezen időszakához képest:

(tvnoviny.sk)