Nem kímélik az oltásellenzők a járványügyi szakértőket, legújabb módszerükkel szinte teljesen megbénítják őket

2022. február 22. - 12:57 | Belföld

A járványtagadók és oltásellenzők körében nagy divattá vált a járványügyi szakértők fenyegetése, legújabban viszont az a hóbortjuk, hogy ügyvédet fogadnak és mondvacsinált ürüggyel feljelentést tesznek ellenük – írja a Čas.sk.

Nem kímélik az oltásellenzők a járványügyi szakértőket, legújabb módszerükkel szinte teljesen megbénítják őket
Vladimír Krčméry (Fotó: TASR)

Vladimír Krčméry infektológus szerint a járványtagadók és oltásellenzők csoportja szervezettebb annál, hogy fizikai támadásokkal vagy tüntetésekkel fenyegetőzzön. Ehelyett egész ügyvédi irodákat bérelnek fel, amelyek aztán mindenféle ürügyekkel feljelentést tesznek a Központi Válságstáb, az egészségügyi minisztérium és az oltócsapatok tagjai, valamint a járványügyi szakértők és mentősök ellen. Állítása szerint olyan adminisztrációs nyomás alá helyezik a Közegészségügyi Hivatalt, valamint annak regionális egységeit, hogy gyakorlatilag megbénítják a tevékenységüket.

Andrea Dobiášová rendőrségi szóvivő megerősítette, hogy hosszú ideje fokozott aktivitást tapasztalnak bizonyos egyének és csoportok, köztük egyes ügyvédi irodák részéről, akik megkérdőjelezik a járványügyi intézkedéseket, ezáltal pedig közvetlenül rontják a helyzetet Szlovákiában.

Dáša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője szerint a hivatal központi és regionális egységeinek is zaklató információkérésekkel, be nem jelentett tüntetésekkel vagy a közösségi hálón történő személyi támadásokkal kell szembenéznie.

Martin Pavelka, az egészségügyi minisztérium járványügyi szakértője is több üzenetet kapott a közösségi hálón, amelyekben saját és családjának életére irányuló fenyegetések voltak.

Krčmérynek van egy hipotézise, hogy az emberek miért csinálhatják ezt: nemrégiben kimutatták, hogy a koronavírus az ember központi idegrendszerét is lestrapálja, ami viselkedésváltozást idézhet elő, illetve jelentősen nyomást gyakorolhat a mentális egészségre. Szerinte ugyanis ez lehet az egyetlen magyarázat arra, hogy ilyen elképesztő és nevetséges tettek elkövetésével gyanúsítgatják őket.


(Čas.sk)