Nem kímélték a tanárok a kormányt – távozó kollégáik névjegyeit küldték el Gröhlingéknek

2022. június 30. - 13:29 | Belföld

A Szlovák Pedagóguskamara csütörtökön a tanévzáró alkalmából szimbolikusan leadott a kormánynak kb. 200 névjegykártyát, amelyek olyan pedagógusok nevét és üzenetét tartalmazták, akik távoznak is iskolaügyből.

Nem kímélték a tanárok a kormányt – távozó kollégáik névjegyeit küldték el Gröhlingéknek
Illusztráció (Fotó: TASR)

Az oktatásügyi minisztertől azt követelik, hogy haladéktalanul terjessze a kormány elé a javaslatot a tanárok fizetésemeléséről. Emellett az SKU felszólította, hogy ha nem sikerül elfogadtatni a törvényt, akkor távozzon funkciójából.

„Már második éve csak az oktatásügyi miniszter kifogásainak vagyunk szemtanúi, ezért az iskolaügyben elért összteljesítményét rendkívül elégtelennek értékeljük“ – nyilatkozta Viktor Križo, az SKU tagja. Vladimír Crmoman, a kamara elnöke szerint a törvénynek csak azt kellene tartalmaznia, amit a politikusok ígértek nekik. „Ahhoz, hogy a pedagógusok kezdő fizetése elérje az utolsó rendelkezésre álló időszak átlagfizetésének szintjét, ma 32 százalékkal kellene emelni a bértarifákat“ – tette hozzá Crmoman.

A legutóbbi elemzések szerint 2025-ig megközelítőleg 8600 tanár hiányozhat majd Szlovákiában, noha óriási a kereslet irántuk – csak az Edujobs portálon kétezerhez közeli szabad állás érhető el ezen a téren.


TASR/para