Nem kis összeggel emelkedhet januártól a képviselők fizetése

2017. november 29. - 10:57 | Belföld

A parlament kedden elutasította a képviselői fizetések gyorsított eljárással történő befagyasztását, ami azt jelenti, hogy januártól emelkedhet a honatyák fizetése.

Andrej Hrnčiar (Híd), a parlament egyik alelnöke szerint meg kellene szüntetni a képviselői fizetések befagyasztását, ugyanakkor megadóztatná képviselői fizetés teljes összegét – a jelenleg adómentes átalányköltséget is.

A parlament keddi ülésén csupán 32 képviselő szavazott amellett, hogy a képviselői fizetéseket gyorsított eljárással fagyasszák be. A koalíció és az ellenzék nagyobb része is elutasította a javaslatot.

Az alelnök úgy látja, a képviselői fizetések rendszeres befagyasztása nem előnyös, ezáltal ugyanis előfordulhat, hogy egy állami vállalat igazgatója többet keres, mint a miniszterelnök. Hrnčiar szerint a minőségi szakembereket meg is kell fizetni.

A parlamenti képviselők a fizetések befagyasztásának megszüntetése esetén akár ezer euróval is többet kereshetnek.

Az ellenzék már tavaly is indítványozta a képviselői fizetések befagyasztásának megszüntetését, akkor azonban nem ment át a javaslat. Bugár Béla (Híd) parlamenti alelnök szerint elképzelhető, hogy januárban tárgyalni fognak a képviselői fizetésekre vonatkozó jogszabály módosításáról.

A jelenleg érvényben lévő jogszabály alapján 2011 óta nem emelkedett a képviselők, valamint néhány közjogi méltóság fizetése. A képviselők a törvény szerint 1961 eurós fizetésre jogosultak. Ehhez adódik még az adómentes átalányköltség – a Pozsony megyei képviselők esetében 1385, a további megyékből származó honatyáknak 1615 euró –, valamint az egyes parlamenti funkciók után járó kiegészítések.


(TASR/cas.sk/para)