Nem kisebb kérdést piszkálna Čaputová, mint a "keleti front" helyzete

A NATO egysége az Oroszországhoz fűződő aktuális, nem javuló viszony miatt is fontos. Zuzana Čaputová szlovák és Andrzej Duda lengyel államfő egyetértett ebben a hétfői, varsói találkozójukon.

Nem kisebb kérdést piszkálna Čaputová, mint a "keleti front" helyzete
Fotó: TASR/AP

A két államfő egyetértett abban, hogy „a NATO egysége Szlovákia Oroszországhoz fűződő, nem javuló kapcsolatai miatt is fontos”. Az elnök asszony sajnálatát fejezte ki emiatt, mert meggyőződése, hogy „szükséges lenne konstruktív viszonyokat fenntartani Oroszországgal”. Mindkét államfő szerint „az Észak-atlanti Szerződés Szervezete védelmünk és biztonságunk alappillére”, és a szövetségesek közötti egység a szervezet jó működésének alapfeltétele.

„Ehhez azonban a szabályok kölcsönös tiszteletben tartása szükséges, amit ma Oroszország részéről sajnos nem látunk” – mondta Čaputová.

Andrzej Duda lengyel államfőnek megköszönte a támogatást, amelyről Lengyelország folyamatosan biztosítja Ukrajnát, és Euro-atlanti törekvéseit.  „Ukrajna közös, ráadásul legnagyobb szomszédunk. Biztonsága és stabilitása épp ezért közös érdekünk” – folytatta a szlovák köztársasági elnök.

A közeledés és a nagyobb megértés elősegítését Ukrajna és régiónk között Čaputová személyes céljának tartja. „Épp ezért szeretnék mielőbb ellátogatni Ukrajnába” – tette hozzá a szlovák államfő.

TASR

19:24
Öregebb, mint...
Szájer József nem holmi bunkó, nem agitprop-papagáj, nem pályát tévesztett standupos.