Nem kizárt, hogy Szlovákia további orosz diplomatákat utasíthat ki

2022. március 20. - 15:16 | Belföld

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes vasárnap a Markíza Na telo című műsorában arról beszélt, nem kizárt, hogy Szlovákia további orosz diplomatákat utasít ki az országból.

Nem kizárt, hogy Szlovákia további orosz diplomatákat utasíthat ki
Fotó: TASR - illusztráció

Szerinte erre akkor kerülhet sor, ha kiderül, hogy szlovákellenes tevékenységet folytatnak.

Remišová vitapartnere, Ladislav Kamenický (Smer-SD) nem tudta megmondani, hogy helyesen cselekedett-e a kormány, amikor kiutasította a három orosz diplomatát a kémbotrány kirobbanása után. „Nem tudom, ezt az információk alapján kell mérlegelni” – fűzte hozzá.

Kamenický elmondta, nem volt jelen a Smer képviselőinek az orosz nagykövettel folytatott megbeszélésén, és nem is rendelkezik pontos információkkal arról, hogy miről beszéltek.

Remišová szerint Szlovákia csak akkor bocsátja Ukrajna rendelkezésére az S-300-as légvédelmi rendszert, ha lesz helyette más. Kamenický elutasítja Ukrajna fegyverrel való támogatását.

Arra a kérdésre, hogy Remišová elégedett-e Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter munkájával a menekültválság idején, a miniszterelnök-helyettes azt mondta, mindig lehet többet és jobban tenni. "Ha ez 120 százalék, akkor elégedett leszek" - mondta Remišová.

Mint ismert, a szlovák külügyminisztérium hétfőn jelentette be, hogy kiutasítják Szlovákiából a pozsonyi orosz nagykövetség három munkatársát. Egyben határozottan felszólította az orosz felet, hogy a bécsi konzuli egyezménnyel összhangban járjon el, és teljes mértékben tartsa tiszteletben a Szlovák Köztársaság törvényeit. Az orosz katonai hírszerzéssel való együttműködés ügyében a rendőrség két személy ellen indított eljárást kémkedés és vesztegetés miatt. Az egyik gyanúsított Pavol Bučka, a katonai akadémia volt tisztviselője, a másik Bohuš Garbár, az állam által letiltott Hlavné správy portál szerzője. Mindketten beismerték a tettüket.


(TASR/para)