Nem kizárt, hogy tornádó tarolt Magyarországon

2022. április 3. - 18:49 | Külföld

Komoly károkat okozott a péntek délutáni vihar a magyarországi Jánkmajtison. Könnyen, hogy egy tornádó ért földet a településen – írja az Időkép meteorológiai portál.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jánkmajtison jelentős pusztítást végzett a pénteki vihar. A település több utcájában bontotta meg a háztetőket a szélvihar – volt, ahol a tetőszerkezet fele a ház udvarán kötött ki.

A portál azt írja, pénteken több tényező is rendelkezésre állt a heves zivatarok számára. Egy mediterrán ciklon hidegfrontja vágta ketté a Kárpát-medencét: egy hűvösebb hátoldali részre (Dunától nyugatra), ahol a 10 fokot se érte már el a hőmérséklet, és egy meleg előoldali részre (Tiszántúl), ahol több helyen 20 fok körüli értékeket mérhettünk.

A károk lokális jellege és a zivatar szupercellás jellegéből adódóan könnyen lehet, hogy mezociklonális tornádó érhetett földet Jánkmajtison – írja az Időkép.

Magáról a tölcsérről azonban egyelőre nem érkezett sem videós, sem szóbeli megerősítés, így csak közvetett bizonyítékok lehetnek az esetleges tornádóra.


(idokep.hu)