Nem a kórházreformtól kell félnünk, hanem attól, ha nem lesz - üzeni Heger

2021. október 16. - 13:26 | Belföld

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök a Facebookon próbált hatni az emberekre, hogy ne a kórházreformtól tartsanak, hanem attól, hogy ha nem lesz. Azt üzente, hogy próbáljanak az egészségügyre a minőség, a biztonság és a szakmaiság szemüvegén keresztül tekinteni.

Nem a kórházreformtól kell félnünk, hanem attól, ha nem lesz - üzeni Heger
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Heger szerint éppen a kórházreform hozhatna az egészségügyi ellátásba rendszert és minőséget.

"Világos, hogy a sürgősségi betegellátás, az általános rendelők és a szülészetek a lehető legközelebb kell legyenek az emberekhez. Világos, hogy több kórházra van szükségünk azok számára, akik tartósan betegek. És az is világos, hogy szükségünk van csúcskategóriás speciális ellátásra, amire viszont nincs lehetőség minden járási városban. Kérem ne úgy tekintsünk az egészségügyi rendszerünkre, hogy néhány kilométerrel többet kell megtennünk valamiért, hanem az egészségügyi ellátás és az azt biztosítók minőségének, biztonságának és szakmaiságának szemüvegén keresztül" - fogalmazott.

Véleménye szerint az emberek már ma is eljárnak más járásokba az egészségügyi ellátás céljából, mivel a kórházak által nyújtott minőség nem azonos. Eközben az egészségügyi minisztérium statisztikáira hivatkozik, és állítja, a reform hozhat kiegyensúlyozott fejlődést az egészségügybe. Ehhez viszont szernte össze kell fogni, különben a katasztrofális állapotok teszik tönkre majd a kórházakat.

Heger már hétközben a reform támogatását kérte, és Jana Bittó Cigániková (SaS) jelezte is, hogy pártjuk mellette áll, ugyanakkor Boris Kollár és a Sme rodina viszont azt, hogy a jelenlegi formájában sem a kórházi, sem az igazságszolgáltatási reformot nem támogatják, annak árán sem, ha emiatt távozniuk kell a koalícióból.

(TASR)