Nem kötelezik az önkormányzatokat a vitatott utcanevek megváltoztatására

2023. február 1. - 17:39 | Belföld

Nem kötelezik az önkormányzatokat arra, hogy megváltoztassanak egyes megkérdőjelezhető utcaneveket vagy közterületek elnevezését. A parlamenti képviselők a szerdai szavazáson elutasították az önkormányzatokról szóló törvény módosítását. A módosító javaslatot Tomáš Valášek független képviselő terjesztette be.

Nem kötelezik az önkormányzatokat a vitatott utcanevek megváltoztatására
Illusztrációs felvétel (TASR)

Valášek indítványozta, hogy meg kell változtatni az utca vagy a közterület nevét, ha azt egy bűnös rendszer képviselőjéről nevezték el. Azzal érvelt, hogy a hatályos jogszabályok szerint az önkormányzatoknak nem kötelességük megváltoztatni az utca vagy a közterület nevét, ha azt 2020. december 1-je előtt nevezték el.

„Míg a rendelet megtiltotta, hogy utcákat és közterületeket nevezzenek el a fasiszta vagy kommunista rendszerek képviselőiről, azt lehetővé tette, hogy azoknak az önkormányzatoknak, amelyek korábban nevezték el az utcákat, ne kelljen megváltoztatniuk ezeket az elnevezéseket. Várna (Varín) önkormányzata is ezzel érvel, amikor azt mondja, hogy nem köteles átnevezni a Tisóról elnevezett utcát" - fogalmazott nemrég.

TASR