Nem követtek el bűncselekményt a Greenpeace aktivistái, amikor felmásztak a bányatoronyra

Az aktivisták tette, akik tavaly felmásztak a nyitranováki (Nováky) bánya aknatornyára, nem tekinthető általános veszélyeztetésnek, vagyis bűncselekményének.

Nem követtek el bűncselekményt a Greenpeace aktivistái, amikor felmásztak a bányatoronyra
Forrás: TV JOJ

Erről a Trencséni Kerületi Rendőrkapitányság határozott, amely az ügyet továbbította a privigyei (Prievidza) körzeti bányahivatalnak. Ez utóbbi szabálysértési eljárás keretében fogja tovább vizsgálni az esetet. A TASR hírügynökséget Pavol Kudlička rendőrségi szóvivő tájékoztatta pénteken.

A Greenpeace Szlovákia szervezet állásfoglalása szerint a nyomozó határozatából az következik, hogy a tett, amely miatt korábban büntetőeljárást indítottak, nem tekinthető általános veszélyeztetésnek, vagyis bűncselekménynek, hanem csupán szabálysértésnek.

„A nyomozó határozata azt igazolta, amit mi már kezdettől fogva magyaráztunk. A Greenpeace aktivistái nem követtek el semmiféle bűncselekményt, tehát nem veszélyeztették senki testi épségét, életét vagy tulajdonát. Jelenleg olyan komoly problémával kell szembenéznünk, mint a klímaváltozás, az aktivisták cselekedete tehát valójában bátor tett volt, nem bűncselekmény. Az aktivizmust nem szabad büntetni” – fejtette ki Ivana Kohutková, a Greenpeace Szlovákia igazgatója.

A Greenpeace szlovák, cseh, finn, német és belga aktivistái tavaly novemberben másztak fel a Felső-nyitrai Szénbányák egyik aknatornyára, melyre egy transzparenst feszítettek ki a következő felirattal: „Vessetek véget a szénkorszaknak!” Ezzel a szénbányászat ellen tiltakoztak. Tettükért a hatóságok őrizetbe vették őket. Jaromír Čižnár főügyész utasítására néhány nap múlva szabadon engedték az aktivistákat.


(TASR)