Nem küldi a teljes megrendelt vakcinamennyiséget a Pfizer Szlovákiának

2021. január 20. - 13:30 | Belföld

A Pfizer a gyártási folyamaton módosít belgiumi üzemében, hogy megnövelhessék a kapacitást, ennek viszont az az eredménye, hogy február közepéig csökkentett mennyiségben tudják küldeni a megrendelt vakcinákat.

Nem küldi a teljes megrendelt vakcinamennyiséget a Pfizer Szlovákiának
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Ez más országokra is érvényes nemcsak Szlovákiára. Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter is megerősítette az információt a Markízának.

"A vakcinaszállítmányok megnövelése kapcsán a Pfizer és BioNTech társaságokra nehezedő nyomás miatt azok változtatnak a gyártási folyamaton, hogy megnövelhessék a kapacitásaikat. A belgiumi Puursban lévő gyártóüzemben zajló átállás miatt viszont ideiglenesen, január 18. és február 15. között csökkenteniük kell a leszállított mennyiségeket" - közölte a Tvnoviny.sk portállal Miroslav Lednár a Pfizer vállalattól.

Ezen a héten a csökkenés mintegy 10%-os, szerdán és csütörtökön mintegy 46 800 vakcinát kaphatnak a szlovákiai oltóközpontok. A Pfizer munkatársa elárulta, hogy a jövő héten 37%-kal csökkentett mennyiségben tudnak csak szállítani, ez pedig azt jelenti, hogy mindössze 31 590 vakcina érkezik Szlovákiába. Február első két hetében a megrendeltnél 17%-kal kevesebbet szállítanak, ez 45 630 vakcinát jelent.

Krajčí szerint nincs értelme most intenzívebben oltani az embereket, mert néhány nap alatt elfogyna a rendelkezésre álló vakcina. Hozzátette, aszerint lehet növelni az intenzitást, ahogy érkeznek a mennyiségek.

Február 15-től a Pfizer megnöveli a szállítási mennyiséget, mégpedig úgy, hogy márciusban behozza magát, tehát hogy az első negyedévre megrendelt vakcinamennyiséget teljesíteni tudják. A második negyedévtől, tehát áprilistól az eredetileg megrendelthez képest már nőhetnek a mennyiségek.

(Tvnoviny.sk)