Nem lacafacáztak a francia erők, inkább több száz terroristát likvidáltak helyette

2018. július 31. - 17:26 | Külföld

Kétszázharminc terroristát "semlegesítettek" - öltek meg vagy fogtak el - a francia erők a Száhel-övezetben az elmúlt évben a dzsihadizmus ellen folytatott Barkhane fedőnevű hadművelet keretében - közölte kedden a francia védelmi minisztérium.

Nem lacafacáztak a francia erők, inkább több száz terroristát likvidáltak helyette
Illusztráció

A tárca közleménye szerint a fegyveres erőknek sikerült stabilizálniuk Mali északkeleti részét az elmúlt hónapokban. Franciaország mintegy négyezer katonával harcol a szélsőséges iszlamisták ellen a Száhel-övezetben, Maliban 1600 fős kontingenst állomásoztatva. A Barkhane hadművelet 2014 augusztusa óta zajlik a térség öt országában: Maliban, Csádban, Burkina Fasóban, Nigerben és Mauritániában. Maliban az ENSZ békefenntartó missziója is jelen van.

Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után került a szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá. Párizs válaszul 2013-ban elindította a Barkhane elődjének számító Serval fedőnevű hadműveletet azzal a céllal, hogy megakadályozza az ország északi és középső részén megerősödött dzsihadista csoportosulások térnyerését.

MTI