Nem lehet bebizonyítani, hogy az ĽSNS képviselője zsidózott

2019. július 9. - 12:59 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság (NS) szenátusa végleg felmentette Stanislav Mizík (ĽSNS) parlamenti képviselőt az extrémizmus bűncselekményének a vádja alól.

Nem lehet bebizonyítani, hogy az ĽSNS képviselője zsidózott
Stanislav Mizík (Fotó: TASR)

A Legfelsőbb Bíróság ezáltal megerősítette a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) tavalyi ítéletét, és elutasította a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyészének a fellebbezését.

„A Legfelsőbb Bíróság a nyilvános ülésén megállapította, hogy az ÚŠP ügyészének a fellebbezése nem indokolt. Az ŠTS egyesbírója helyesen járt el, és a bizonyítékokat helyesen értékelte ki. Elmondta, hogy a vizsgálat nem bizonyította, hogy a vádlott követte el a bűntettet. Az elsőfokú bíróság helyesen döntött, mikor a vádlottat felmentette” – közölte a háromtagú szenátus elnöke kedden, a döntés indoklása során.

A Legfelsőbb Bíróság szenátusának elnöke elmondta: az ŠTS helyesen állapította meg, hogy a büntetőeljárást előkészítő szerveknek nem sikerült bizonyítékot felmutatniuk arról, hogy a vádlott a megadott helyen és időben részt vett a gyalázkodó bejegyzés megírásában, amely később az ĽSNS Facebook-oldalán is megjelent. Nem lehet megállapítani, hogy ki manipulált a képviselő bejegyzésével. Stanislav M. nem vett részt a keddi ülésen, és írásos engedélyt adott a jogi képviselőjének, hogy a nyilvános tárgyalás a jelenléte nélkül menjen végbe.

A Legfelsőbb Bíróság szerint nem lehet megállapítani, hogy a gyalázkodó bejegyzés terjesztésére Mizík adott-e utasítást. A képviselőt nem lehet közvetett bizonyítékok alapján jogerősen elítélni. A döntés jogerős, és nem lehet fellebbezni ellene. Rastislav Schlosár parlamenti képviselő szerint az ĽSNS az ügy elejétől kezdve azt állítja, hogy Mizík ártatlan, és hogy politikai ügyről van szó.

Az ŠTS egyesbírója 2018. július 4-én mentette fel Mizíket. A vád szerint Mizík gyalázkodó bejegyzést tett közzé a közösségi oldalon, amely alatt az ő neve szerepelt. A bíró szerint nem volt bizonyítva, hogy a bejegyzést a képviselő írta. Az ügyész fellebbezett a döntés ellen, az ügy így került a Legfelsőbb Bíróságra.

Az ÚŠP ügyésze extrémizmust népszerűsítő anyagok előállítása és terjesztése, illetve nemzeti, faji és meggyőződésbeli hovatartozás miatti gyalázkodásért emelt vádat Stanislav M. ellen. „Nem értek egyet a bíróság döntésével. Szerintem a vád egyértelműen igazolta, hogy Stanislav M. írta a bejegyzést a weboldalra. Megpróbáltuk megvédeni a szlovákiai zsidó közösség méltóságát, de nem sikerült. Ezért fellebbeztünk” – közölte tavaly júliusban az ügyész, aki meg van róla győződve, hogy Stanislav M. a szerző, és ő biztosította a bejegyzés internetes közzétételét is. A parlamenti képviselő Andrej Kiska volt államfőt bírálta, amiért zsidó vallású személyeket részesített magas állami kitüntetésben. A bejegyzése több internetes oldalon is megjelent. Az üggyel kapcsolatos bírósági tárgyalások 2018. május 24-én kezdődtek.

(para/tasr)