Nem lehet olyan, amivel Gyimesi jött elő, hogy a kisebbségiek könnyebben lehessenek parlamenti képviselők

2022. január 22. - 19:02 | Belföld

Gyimesi György (OĽaNO) azon javaslata, hogy a nemzetiségi pártok számára a parlamenti küszöböt három százalékra csökkentsék, kivitelezhetetlen – véli a Za ľudí párt. A legkisebb kormánypárt diszkriminatívnak tartaná, ha csak a nemzetiségi pártok számára lenne kisebb a bejutási küszöbérték. Az SaS szerint a koalíció még nem beszélt erről a témáról. Gyimesi emellett a jelenlegi egyről tizenkettőre szeretné növelni a választókerületek számát, amivel Richard Sulíkék nem értenek egyet.

Nem lehet olyan, amivel Gyimesi jött elő, hogy a kisebbségiek könnyebben lehessenek parlamenti képviselők
Gyimesi György (Barak Dávid felvétele)

„A konkrét törvényjavaslatot nem ismerjük, de végrehajthatatlannak tartjuk. Hogyan fogják megítélni, hogy a párt nemzetiségi-e vagy sem? A Za ľudí pártban is vannak nemzeti kisebbségekhez tartozók, legyenek azok magyarok vagy ruszinok, és nagyon nagyra értékeljük, hogy részt vesznek a politikai és közéletben. Diszkriminatívnak tartjuk, ha csak a nemzetiségi pártok számára lenne kisebb a bejutási küszöbérték. Nem jó nemzetiségi alapon megosztani a társadalmat. Fontos, hogy tisztességes és egyenlő hozzáállást tanúsítsunk Szlovákia minden polgárával szemben” – mondta a TASR-nek a Za ľudí párt sajtóosztálya.

Az SaS megerősítette, hogy folynak a koalíciós tárgyalások. „Erről a témáról azonban egyelőre nem esett szó. Ezért álláspontunkat csak akkor ismertetjük, ha felmerül ez a javaslat” – mondta Ondrej Šprlák, a párt szóvivője.

Az SaS hibának tartja a választókerületek növelését. A megválasztott képviselők regionális legitimitásának növelése érdekében a párt kész tárgyalni a preferenciális szavazatok súlyának változásáról és a választási rendszer egyéb kiigazításáról. „Ide tartozik például a választások (elnöki és európai parlamenti) további összevonása, vagy a külföldről történő választás jelentős egyszerűsítése, beleértve az ún. előrehozott választást” – tette hozzá Martin Klus (SaS) államtitkár.

Gyimesi a múlt héten a népszámlálási eredményekre reagálva azt mondta, hogy a választási jogszabályokat tárgyalják a koalícióban. A magyar pártok helyzete miatt szerinte a nemzetiségi pártok számára a parlamenti küszöböt három százalékra kellene csökkenteni. Azt mondja, a koalícióban is vita folyik a választókerületek számának növeléséről, Gyimesi 12 kerületet javasol.

TASR