Nem lesz az ex-ŠtB-ügynököknek soványabb a szolgálati nyugdíjuk

2018. december 5. - 20:28 | Belföld

Az OĽaNO ötödik alkalommal próbálta keresztülvinni a parlamenten javaslatát, mellyel 50%-os adót rónának ki a volt kommunista titkosrendőrség (ŠtB) tagjainak szolgálati nyugdíjára. A parlament erre most sem volt vevő.

Nem lesz az ex-ŠtB-ügynököknek soványabb a szolgálati nyugdíjuk
Illusztráció

A beterjesztők szerint 29 évvel a rendszerváltás után végre

véget kellene vetni az igazságtalanságnak, amely abból fakad, hogy azok, akik "éveken keresztül elnyomtak, üldöztek és sanyargattak másokat, megsértve alapvető emberi jogaikat, magas szolgálati nyugdíjra jogosultak, míg azok, akik az áldozataik voltak, 4alacsony öregségi nyugdíjat kapnak".

Az OĽaNO ezzel nem kívánt egy alternatív forrást teremteni a költségvetésnek, hanem egy amorális helyzetet állított volna helyre, így az ezzel megspórolandó pénzt arra fordították volna, hogy egyszeri 1000 eurós juttatást biztosítsanak az egykori politikai foglyoknak, családjuknak vagy özvegyeiknek.

Nem tartottak attól, hogy ez sértené bárki emberi jogait, érvelésük szerint ugyanis az Európai Emberjogi Bíróság jóváhagyta a lengyel törvénykezés szolgálati nyugdíjak csökkentésére irányuló jogszabályát. Az indoklás szerint panasztétel esetén ugyanis a panasztevő emberi jogokat elnyomó titkosrendőrségi múltja elegendő körülmény arra vonatkozóan, hogy elveszítse az abból származó előnyeit.

(TASR)

Címkék: StB, kommunizmus, OĽaNO