Nem lesz egyszerű a 2022-es év a cégek életében, de van egy nagy előnye a szlovák gazdaságnak

2022. január 27. - 16:13 | Belföld

A 2022-es évre továbbra is jelentős hatással lesz a pandémia – közvetlenül és a következmények által is, amelyeket okoz. Előnynek számít azonban, hogy a cégeknek már van tapasztalatuk a rendkívüli helyzetek megoldásával. Erről a Szlovák Kereskedelmi- és Iparkamara (SOPK) elnöke, Peter Mihók beszélt a kamara konferenciáján pénteken.

Nem lesz egyszerű a 2022-es év a cégek életében, de van egy nagy előnye a szlovák gazdaságnak
Fotó: TASR - illusztráció

Mihók szerint fontos, hogy állami szinten véget érjen az improvizálás, ehelyett a kormány lépései kiszámíthatóak és mindenekelőtt professzionálisak legyenek.

„A szlovák gazdaságnak, valamint az egész társadalomnak is reagálnia kell a külső környezet hatásaira, amelyek a kormány és az egész meghatározó szféra politikáját, valamint a gazdasági szubjektumok intézkedéseit generálják” – fogalmazott Mihók, hozzátéve, ezek a tényezők megmutatkoznak például az energia és egyéb nyersanyagok árában, a globális ellátórendszerben és az ehhez kapcsolódó logisztikában.

„Ennek a helyzetnek az eredménye az infláció növekedése, amelyhez az egyes országok államadósságának emelkedése, a turbulens nemzetközi helyzet, valamint a világpiacok viszonylag nagyfokú volatilitása is hozzájárul” – jegyezte meg.

A SOPK elnöke szerint a szlovák gazdaság előnye az üzleti szféra viszonylag jó alkalmazkodóképessége az új körülményekhez, valamint az instabil makrogazdasági környezetben való, viszonylag magas fokú rugalmasság. Éppen ezért a szlovák gazdaság nem teljesítette a visszaesés mértékére vonatkozó különféle várakozásokat és előrejelzéseket.

Mihók szerint a vállalkozók felelősségteljes és professzionális hozzáállást várnak el a kormánytól, komoly hazai és nemzetközi tanulmányokon alapuló, világos szabályokat. „Szlovákiában is igaznak kell lennie, hogy a politika már nem húzhat választóvonalat a polgárok között, hogy egyesítenie kell az embereket és a vállalatokat” – emelte ki.


(TASR)