„Nem lesz egyszerű a képlet” – ötödször tette le a polgármesteri esküt és nehéz időszakot jelzett előre Hájos Zoltán Dunaszerdahelyen

2022. november 22. - 15:29 | Régió

Kedden délután megtartotta alakuló ülését a dunaszerdahelyi önkormányzat. Hájos Zoltán székfoglaló beszédében felhívta a figyelmet az önkormányzat előtt álló nehéz időszakra.

„Nem lesz egyszerű a képlet” – ötödször tette le a polgármesteri esküt és nehéz időszakot jelzett előre Hájos Zoltán Dunaszerdahelyen
Fotó: Paraméter

Az eseményen megjelent Pető Tibor, Magyarország pozsonyi nagykövete, Berényi József Nagyszombat megyei alelnök és Forró Krisztián, a Szövetség párt elnöke is. Az ülés elején letette az esküt a polgármester, valamint egyenként a testület 21 képviselője.

Ők azok:

Szövetség-frakció: A. Szabó László, Bugár György, Dakó Sándor, Dohorák Sándor, Földes Károly, Gútay László, Hodosy Szabolcs, Horony Ákos, Karaffa Attila, Nagy Iván, Nagy Krisztián, Puha György.

Függetlenek: Bachman László, Brunczvik Tünde, Hakszer Roland, Herceg Andrea, Horváth Zoltán, Jarábik Imre, Őri Rita, Penczinger Csaba, Szelle Erika.

A Szövetség jelöltjei többséget szereztek a testületben, viszont az előző választási ciklustól eltérően a háromötödös többséget igénylő döntésekhez nincs elég képviselőjük, ebből kifolyólag némely határozatoknál egyezkedniük kell majd a függetlenekkel is.

Dunaszerdahely fontosságát hangsúlyozta az eskütételeket követő beszédében Berényi József. Úgy véli, ami Dunaszerdahelyen történik, amilyen döntéseket a városban hoznak, annak jelentősége túlmutat a városon, a régión, de még Szlovákia határain is.

„Különleges jellege, hangulata van a városnak, a döntéseit nemcsak a városban, a régióban követik, hanem szerte a Kárpát-medencében, és talán Brüsszelben, az Európai Unióban is” – szögezte le.

Fontosnak tekinti, hogy a város polgármestere tagja a megyei képviselő-testületnek is, és hogy a városi testület tagja pedig az egyik megyei intézmény vezetője, Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója. „Egymás céljait, lehetőségeit ismerve tudjuk fejleszteni a várost és a megyét is” – jegyezte meg.

Kiemelte, hogy a szlovákiai és kárpát-medencei magyarság megmaradásában is nagyon fontos szerepe van a városnak és az itt születő döntéseknek, az itteni kulturális és sportéletnek. „Büszkék lehetnek arra, amit eddig tettek Dunaszerdahelyért, a Csallóközért és a kárpát-medencei magyarságért” – emlékeztetett.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzati választások kiélezik a viszonyokat az emberek között.

„Bízom benne, hogy az ellentéteket félretéve önök nagyon jó csapatként fognak működni. Bizonyára lesznek a testületen belül ellentétes vélemények, de egy dologban mindenki egyetért, hogy jót akar tenni Dunaszerdahelyért és a magyarságért” – hangsúlyozta.

A különböző vélemények szerinte arra jók, hogy együtt válasszák meg az irányt.

„A vélemény szabad és azt érvényesíteni is kell. A vita szabad, a döntés pedig szent, amit közösen kell képviselni. Közös a cél” – fogalmazott Berényi József.

Ezt követte Hájos Zoltán székfoglaló beszéde, melynek elején köszönetet mondott a választóknak, akik szavazatukkal is véleményt mondtak a közügyekről. „Ez a bizalom engem és minden megválasztott városi képviselőt kötelez, hiszen a következő négy évben is komoly odafigyeléssel kell szolgálnunk városunk érdekeit” – szögezte le.

Hozzátette, mindenkinek tudatosítania kis kell, hogy elszámolással tartozik a választók felé, és bízik abban, hogy kellő komolysággal és odafigyeléssel fogják majd a munkájukat végezni.

„Tudjuk, hogy az előttünk álló időszak nem lesz könnyű, a szomszédban háború dúl, a világ és Európa gazdasági helyzete instabil, ami egyre nagyobb terheket ró az önkormányzatokra és az emberekre. Olyan döntéseket kényszerülünk majd meghozni, amelyek nem lesznek népszerűek, viszont szükségesek” – fejtette ki.

Elmondta azt is, hogy az önkormányzat által végzett napi szintű szolgáltatások minőségét nem szeretnék csökkenteni, sőt, a lehetőségekhez mérten inkább javítani. Említést tett arról, hogy nem szeretnék, ha az önkormányzat által működtetett oktatásügyi és szociális intézményekben, tehát az óvodákban, alapiskolákban és idősotthonban megérezzék a válságot. „Biztos, hogy rá fogunk kényszerülni megszorító intézkedésekre, az viszont sem a gyerekek, sem az ott dolgozók kárára nem történhet meg” – hangsúlyozta, egyszersmind arra biztatott mindenkit, hogy ha valahol az önkormányzati szolgáltatások minőségének romlását észlelik, jelezzék azt. Elárulta, hogy az egyes intézmények vezetői már megkapták az utasításokat megtakarítást célzó intézkedésekre.

Ezt követően Hájos beszélt arról, hogy az adóbónusz emelkedésével a dunaszerdahelyi önkormányzat mintegy 800 ezer eurós bevételcsökkenéssel számolhat 2023-ban, ha pedig 100 euróról 140 euróra emelik azt, tovább csökken a városi költségvetés várható bevétele.

„Nem lesz egyszerű a képlet. Egyik oldalon ott van az önkormányzat csökkentett bevétele, a másik oldalon pedig az Oroszországra kivetett uniós szankciók és a gazdasági válság következtében növekvő energiaárak és a szolgáltatások árai” – húzta alá.

Reményét fejezte ki, hogy a várható nehéz döntések meghozatalában képesen lesznek majd együttműködni.

„Bízom benne, hogy a több cikluson keresztül lakosokat szolgáló képviselők, mind az újak érteni fogják ennek szükségességét. Bízom benne, hogy a testület tagjai is tudatosítják, hogy rendkívül nehéz időszak előtt állunk, Bízom benne, hogy ez nem fog bennünket megosztani” – hangsúlyozta, hozzátéve, a következő időszaknak a közösségért együtt végzett munkáról kell majd szólnia.

(SzT)