Nem lesz elég az 500 milliós költségvetés-emelés az egészségügyben

2023. augusztus 16. - 09:40 | Belföld

Jövőre több anyagi forrásra van szüksége az egészségügynek, a tervezett 500 milliós költségvetés-emelés nem lesz elég. Ebben egyetértenek a kórházak és a rendelőintézetek képviselői is.

Nem lesz elég az 500 milliós költségvetés-emelés az egészségügyben
Fotó: TASR - illusztráció

Az egészségügyi intézmények arra kérik a minisztériumot, hogy legalább egymilliárd euróval növeljék a forrásokat.

„Azt kérjük a pénzügyminisztériumtól, hogy egymilliárddal vagy még többel növelje a költségvetést. E nélkül csak fűteni és a világítani fogunk, de az egészségügy fejlesztését, javítását nem érjük el" - mondta Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnöke.

A Szlovákiai Kórházszövetség elnöke, Marián Petko hozzátette, forrásbővítés nélkül nem lesz lehetőség a kórházhálózat optimalizálására.

Michal Palkovič egészségügyi miniszter kijelentette, a tárca érzékeli, hogy több forrásra lesz szükség. „A 2024-es költségvetéshez vezető megbeszéléseken elfogadunk egy listát a szükséges intézkedésekről” – mondta.

Palkovič szerint a napirend témája tartalmi követelmények és gyakorlati problémák voltak. „Meg fogjuk keresni rájuk a választ, hogy biztosítsuk ennek a projektnek a folytonosságát” – biztosította a miniszter. Hozzátette: minden résztvevő egyetért abban, hogy a kórházreform szükséges, és azt folytatni kell.


(TASR)