Nem lesz kiegyenlített a költségvetés – jóváhagyta a kormány a jövő évi büdzsét

2019. október 15. - 08:19 | Belföld

Nem lesz kiegyenlített az ország idei költségvetése. Az államháztartási hiány a bruttó hazai termék (GDP) 0,68%-a körül fog alakulni, jövőre a hiány a GDP 0,49%-ára csökkenhet. A kiegyenlített költségvetés 2021-re, illetve 2022-re tolódik – derül ki a következő évre szóló, a pénzügyminisztérium által kidolgozott költségvetés-tervezetéből, amelyet hétfői rendkívüli ülésén hagyott jóvá a kormány.

Nem lesz kiegyenlített a költségvetés – jóváhagyta a kormány a jövő évi büdzsét
Fotó: SME

Az államháztartás teljes bevételét 38,87 milliárd euróra tervezik a költségvetésben, ezzel szemben a kiadás 39,35 milliárd eurót tesz ki. Ezek alapján 480 millió euró lesz az államháztartási hiány.

„A költségvetés-tervezetet minden évben elküldjük Brüsszelnek. A pénzügyminisztérium egyeztet az Európai Bizottsággal” – tájékoztatta a sajtót Ladislav Kamenický pénzügyminiszter. Az Európai Bizottság november elején adja ki rendszeres őszi előrejelzését, amely alapján értékelni fogja valamennyi tagország költségvetését.

A pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az elkövetkező évek költségvetési politikájának prioritásai közé tartozik az államháztartás hosszú távú fenntarthatósága. Ugyanakkor nem lesz kiegyensúlyozott a büdzsé.

A költségvetés-tervezet mind a bevételi, mind a kiadási oldalon a kormány intézkedéseit tükrözi. A 0,49%-os cél eléréséhez korlátozó intézkedéseket kellett elfogadni. A teljes volumen 475,6 millió euró. Az állami költségvetés személyi kiadásai 29,2 millió euróval, a működésre szánt összeg 238,3 millió euróval csökkent, az állami költségvetésből finanszírozott projektekre pedig 208,1 millió euróval kevesebbet szánnak.

A javaslat értelmében a bruttó államadósság mértéke várhatóan csökkenni fog. Idén a GDP 47,9%-ára eshet vissza. Jövőre az államadósság előreláthatólag további 3,1%-kal fog csökkenni, és elérheti a GDP 44,8%-át.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a jövő évi költségvetés-tervezet is számol tartalékokkal, összesen 250 millió euróval. Ebből egyebek között az iskolai étkezésre fordított támogatásokat, a kötelező iskola-előkészítő oktatás bevezetésével járó költségeket, a sportsikerekért nyújtott pénzbeli juttatásokat és a Sporttámogatási Alap létrehozásával járó költségeket fogják állni. További tételek a mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatos kiadások.

A tervezet kidolgozásánál a pénzügyminisztérium figyelembe vette a szeptemberi makrogazdasági előrejelzést és az állam adóbevételeinek alakulását is. A jövedelemadóval és a hozzáadottérték-adóval kapcsolatosan pozitív változások várhatók.

A kiadásokat leginkább a köztisztviselők és a pedagógusok béremelését lehetővé tevő intézkedések befolyásolták. A kiadások emelkednek az egészségbiztosítás területén és szociális téren is. A költségvetési javaslat emellett számol a népszámlálás és a parlamenti választások előkészítésével járó költségekkel is.

A gazdasági növekedés üteme idén és jövőre is lassulni fog. 2019-ben a GDP növekedése 2,4%-os, 2020-ban pedig 2,3%-os szintre eshet vissza.

Ami a munkanélküliségi rátát illeti, jövőre várhatóan megismétlődik a „történelmi minimum” (5,8%), és az egész előre jelzett időszak alatt stabil marad. Az átlagbér jövőre 4,7%-kal nőhet, és elérheti az 1139 eurót.


TASR