Nem lesz könnyebb a meleg párok élete, a parlament elutasította a partneri együttélésről szóló törvénytervezetet

2022. október 19. - 11:49 | Belföld

Nem fogadta el az SaS partneri együttélésről szóló törvényjavaslatát a parlament, az OĽaNO és a Sme rodina képviselőinek a többsége is elutasította. Mindössze 50 szavazatot kapott, ha még két képviselő igennel szavaz, akkor a második olvasatba jutott volna. Pedig a napokban még látszott esély arra, hogy legalább a második olvasatba utalják a képviselők.

Nem lesz könnyebb a meleg párok élete, a parlament elutasította a partneri együttélésről szóló törvénytervezetet
Fotó: Paraméter

Nem sikerült második olvasatba utalni a partneri együttélésről szóló törvénytervezetet, amelyet az SaS képviselői nyújtották be még augusztusban. A javaslatot mindössze 50 képviselő szavazta meg, az OĽaNO és a Sme rodina képviselőinek többsége sem szavazott igennel. A törvényről 102 képviselő szavazott, vagyis még két igennel sikerült volna legalább második olvasatba juttatni a tervezetet.

Az SaS a javaslattal egyfajta hivatalos státust adott volna a partneri együttélésnek, ami elsősorban az LMBTQ-közösségek tagjait segítette volna leginkább, de a hetero párok is élhettek volna vele.

Az SaS képviselői nem értik korábbi koalíciós partnereik lépését, készek lettek volna módosítani is a javaslatukon, habár szerintük ez a "legminimalistább" változat, ami elképzelhető. A melegszervezetek bírálták is a javaslatot, mert az elfogadása szerintük sok területen nem jelentett volna előrelépést.

- lpj -