Nem lesz kötelező ultrahangképet mutogatni az abortuszra készülő nőknek

2019. december 6. - 10:10 | Belföld

Eva Smolíková, Magdaléna Kuciaňová és Eva Antošová (mindhárham SNS-esek) terjesztette be a mesterséges terhességmegszakítás bizonyos fokú szigorítását célzó törényjavaslatát, de azt a 124 jelenlévő képiselőből 59-en támogatták.

Nem lesz kötelező ultrahangképet mutogatni az abortuszra készülő nőknek
Illusztráció
Volt már itt az ősszel néhány törekvés:
Négyféleképpen próbálták szigorítani az abortuszt, egyik se ment át

Ilyen aránynál egyébként 63 szavazat elég lett volna, hogy átmenjen. A többi képviselő közül 24-en ellene szavaztak, 40-en pedig tartózkodtak.

A három képviselőnő indoklása szerint többek között az volt a céljuk a javaslattal, hogy a nők kellő tájékoztatást kapjanak a mesterséges terhességmegszakítás előtt, illetve hogy betiltsák ez utóbbi reklámozását, aminek megszegéséért szankciókat is kiszabtak volna.

A "tájékozottságot" pedig azáltal növelték volna, hogy mesterséges terhességmegszakítás esetén is kellett volna készíteni ultrahangképet, amit átadtak volna a nőnek, hogy lássa képen az embriót vagy magzatot.

96 órára növelték volna a határidőt, mely alatt a terhességmegszakítás végrehajtható, onnantól, hogy a nőt informálták minden ezzel kapcsolatos részletről.

Azt is mérlegelték, hogy kötelezővé tegyék az orvos számára, hogy tájékoztassa a nőt a művelet előtt a megszakítás kockázatai mellett arról is, mennyi az anyasági, illetve a gyermekgondozási segély, illetve egyéb juttatások összege.

Bevezették volna a táppénz lehetőségét azon nők számára, akik személyük titokban tartását kérvényezték a szülés kapcsán, mégpedig már a 21. héttől, amikortól már kívülről is észrevehetőek a várandósság első jelei.

Mária Patakyová ombudsman üdvözölte, hogy a parlament nem hagyta jóvá a törvényjavaslatot, mivel az szerinte sérti az emberi méltósághoz való jogot, egyszersmind ellentétes a tudományosan alátámasztott információkhoz való hozzáférés jogával.

Patakyová úgy látja, hogy az abortuszkérdés újbóli megnyitása a nők reprodukciós jogainak szűkítését célozza. és a javaslat negatívan hatna a nemi erőszak áldozataira, a súlyos megbetegedéssel küzdő nőkre, illetve azokra, akiknek a terhességgel ezzel veszélybe kerül az egészségi állapotuk vagy épp a magzat egészséges fejlődése.

(TASR/parameter)