Nem lesz közös magyar lista, nem egyezett meg a Szövetség a Magyar Fórummal

2023. február 10. - 12:47 | Belföld

Késve kezdődött pénteken délelőtt a Szövetség és a Magyar Fórum választási egyeztetésének második fordulója, mert Forró Krisztián, a Szövetség elnöke késett. A két párt a lehetséges közös választási indulásról egyeztetett, de a nem tudtak megállapodni. Forró szerint a Magyar Fórum ultimátumot adott nekik azzal, hogy névváltoztatást követelt a Szövetségtől, Simon pedig úgy érzi, a Szövetség megsértette őket és támogatóikat az ajánlatával. Ugyan mindkét párt fenntartja ajánlatát, de további tárgyalásokban nem egyeztek meg, a megállapodásnak gyakorlati esélye nem nagyon van.

Nem lesz közös magyar lista, nem egyezett meg a Szövetség a Magyar Fórummal
Simon Zsolt távozik a Szövetség székházából (Fotó: Paraméter)

Nem született megállapodás a Szövetség és a Magyar Fórum pénteki megbeszélésén, a Szövetség szerint a Magyar Fórum azt követelte, hogy változtassák meg a párt nevét.

“Az volt a feltételük, hogy a Szövetség nevezze át magát Szövetség - Magyar Fórumra, ezzel mi nem értettünk egyet” — mondta a megbeszélések után Forró Krisztián, a Szövetség elnöke.

A pártelnök szerint a Szövetség ajánlata továbbra is áll, ha a Magyar Fórum hajlandó jelölteket adni a Szövetség választási listájára, akkor újra tárgyalhatnak. “Az ajánlatunk addig áll, amíg le nem zárjuk a választási listánkat” — mondta Forró.

Sólymos: Simon nem volt képes engedni

A Szövetség ultimátumként értékelte Simon javaslatát. “A Szövetséget három párt hozta létre, amelyek sok kompromisszumra kényszerültek a közös munka érdekében, Simon nem volt képes erre a kompromisszumra” — mondta Sólymos László, a Szövetség Híd Platformjának elnöke. A Híd Platform helyeket ajánlott a Magyar Fórumnak, a közös listán neki jutó helyekből, igaz, pontos számot nem mondtak. Sólymos a hét elején írt levelében a nekik jutó első 10 hely egyikét is felkínálta Simonnak.

“Mi egy kezdő ajánlatot adtunk, amiről még tárgyalhattunk volna, de a Magyar Fórum erre egyáltalán nem reagált” — magyarázta Sólymos.

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke, az Összefogás Platform képviselője szerint ők is készek helyeket felajánlani a nekik jutó kvóta terhére.

“Ha valóban a fiatalítás a célja Simon Zsoltnak, ahogyan többször elmondta, akkor várjuk a jelölteket” — mondta Mózes.

A Szövetség 5:3:2 arányban osztotta fel a 150 képviselőjelölti helyet, vagyis 75 jut az MKP, 45 a Híd Platformnak, 30 pedig az Összefogás Platformnak.

Simon: tisztességtelenül fogadták javaslatunkat

Simon Zsolt szerint a Szövetség nem kezelte a Magyar Fórumot a súlyának megfelelően.

"Megállapodni szerettünk volna a Szövetséggel, hogy normálisan tudjunk együttműködni. Hogy újra legyen a parlamentben a félmilliós magyarságnak képviselete. De sajnos a Szövetség tisztességtelenül fogadta javaslatunkat" - mondta Simon a Paraméternek.

Szerinte nem akartak korrekt módon megállapodni a Magyar Fórummal, megállapodáshoz nem úgy viszonyultak, mintha ezen múlna a magyarság, közösségünk sikere. Úgy véli, csak a pénzüket és a munkájukat kérték.

“Számukra az együttműködés annyit jelent, hogy a MF adja fel politikai mivoltját, adjunk a kampányba pénzt meg munkát, majd maradjunk szépen csendben” — jelentette ki Simon.

Szerinte nem kezelték súlyának megfelelően a Magyar Fórumot. “Nem alamizsnáért jöttünk, hanem normálisan szerettünk volna megegyezni. Ahogy egy 2% -os párt megegyezhet egy 3-4 %-os párttal” — mondta Simon.

Forró szerint ők nem a közvéleménykutatásokat, hanem az eddigi valós választási eredményeket vették figyelembe az ajánlatuk kidolgozásánál.

“Több mint 250 polgármesterünk áll szemben a Magyar Fórum 6 polgármesterével” — érzékeltette az arányokat Forró az őszi önkormányzati választások eredménye alapján.

A Szövetség Simon szerint a javaslatával elutasította azt, hogy a Magyar Fórum pártként meg tudjon jelenni a közös listán, helyette a listájukon adtak volna 1-2 képviselői helyet.

“Arra kértük a Szövetséget, hogy még egyszer gondolja át közösségünk és régiónk helyzetét és viszonyuljanak a MF-hoz normálisan, és mi az ajtót nyitva tartjuk mindaddig, amíg ez lehetséges" - jelentette ki Simon.

Úgy véli, Szövetség megalázó hozzáállasával a Magyar Fórum támogatóit sérti meg.

A Magyar Fórum mindneképpen indul a választáson

A Magyar Fórum egyedül vagy más szövetségben mindenképpen indulni akar a választáson. Simon Zsolt azt már korábban is megerőstette, hogy informális tárgyalásokat folytat más, szlovák politikusokkal is.

"A Magyar Fórum így is részt fog venni a soron következő parlamenti választásokon" - jelentette ki a párteknök.

- lpj, sp -