Nem lesz nyugtunk a szaharai portól - nemsokára újra ellepheti az országot

2024. április 2. - 17:13 | Régió

Szlovákiát az elmúlt napokban ellepte a homok, ugyanis az ország területére behatolt az ún. szaharai por, ami meglehetősen rontotta a levegő minőségét - írja a Tvnoviny.sk.

Nem lesz nyugtunk a szaharai portól - nemsokára újra ellepheti az országot
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Peter Hrabčák, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) meteorológusa a TVNOVINY.sk-nak elmondta, az elmúlt napokban Szlovákia egész területén jelentősen magas volt a talaj porkoncentrációja, amelyhez hasonlóra még ő sem emlékszik.

Ezt a jelenséget azonban több okra vezeti vissza.

"A por hosszú ideje, úgy 8 napja hatolt be az országba, és a Szahara gyűjtőterülete is viszonylag nagy volt. Ezért hatalmas területen gyűlt össze a por, ugyanígy Szlovákia felett is úgy tűnt, hogy a porrétegek alacsonyan a talajhoz szorultak, ami szintén ritkaságnak számít"

- említette.

Martin Kremler, az SHMÚ Levegőminőség-figyelő Osztályának vezetője kifejtette, hogy az év során normál esetben mért PM10-részecskék koncentrációja nem haladja meg a 40 mikrogrammot köbméterenként, de ebben az esetben több mint az ötszöröse volt.

„Több állomáson 200 mg feletti értékeket rögzítettünk, a legmagasabbat, 227 mikrogrammot Rovinkán mértük. Egyébként egész Szlovákiában viszonylag kiegyensúlyozottak voltak ezek az értékek."

Hrabčák hozzáteszi, hogy szerinte az ilyen értékek potenciálisan veszélyesek lehetnek.

"Az átlag 50 körül van ahhoz, hogy bármilyen sérelemről beszélhessünk, és ebben az esetben ez nem elhanyagolható mennyiség."

Mint a végén kifejtette, a hét fordulóján és a jövő héten visszatérhet a szaharai por.

"Azonban nagy valószínűséggel kisebb értékekről lesz szó, mert az utolsó hullám valóban kivételes volt"

- tettte hozzá.

Tvnoviny.sk/para

Címkék: szaharai por