Nem lesz orosz zászló a téli olimpián

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az államilag szervezett doppingolás miatt felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot. 

Nem lesz orosz zászló a téli olimpián
Fotó: AP

A Nemzetközi Olimpia Bizottság kizárni nem merte a doppingbotrányokba belebukott oroszokat a téli olimpiáról, csak felfüggesztette őket, jövőre semlegesként lehetnek ott Dél-Koreában. Ez azt jelenti, hogy az olimpiai zászló alatt indulhatnak csak, és a győztes sportolóiknak az olimpiai himnuszt játszhatják le. 

A végrehajtó bizottság szigorú feltételeket határoz meg azoknak az oroszoknak, akik indulni akarnak Phjoncshangban, de a sportvezetőket is erősen megszűrik. 

A 2018-as téli olimpián nem vehetnek részt azok, akik a 2014-es játékokon vezették az orosz olimpiai csapatot. Az orosz sportminisztériumból senki sem akkreditálhatnak Dél-Koreába. A NOB kifizettetik az oroszokkal az ellenük folyó nyomozás költségeit, és ebből a pénzből megy majd a globális doppingellenes harc finanszírozására is.

Már 2015-ben tudni lehetett, hogy a szocsi olimpia éremtáblázatát megnyerő Oroszország a helyszínen is manipulálta a mintákat, nem voltak tiszták a sportolóik, de ezért a büntetéseket csak az utóbbi hetekben kezdték el kiosztani.

Szinte minden napra jut bejelentés, már 25 orosz téli olimpikont tiltottak el, sokakat örökre, és fosztották meg őket érmeiktől és helyezéseiktől. Oroszországtól eddig négy aranyat, hat ezüstöt és egy bronzot vettek el.

MTI

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.