Nem lesz parlamenti képviselő Andrej Kiska, de marad a Za ľudí elnöke

2020. március 17. - 17:09 | Belföld

Nem lesz parlamenti képviselő Andrej Kiska, a Za ľudí elnöke. A volt köztársasági elnök a Facebookon jelentette be döntését.

Andrej Kiska
Fotó: TASR

„Bármilyen nehéz időket él is az országunk, nagyon örülök, hogy a parlamenti választás új kormányt hozott – írta bejegyzésében Kiska. – Tekintettel azonban az egészségi állapotomra, lemondok a parlamenti képviselői mandátumomról.” Szerinte a jelenlegi helyzet száz százalékosan egészséges embereket igényel, hogy kezelni tudják azt a válságot, amit a koronavírus-járvány okoz.

A politikai jövőjéről csak egy mondatban beszél.

„Továbbra is maradok a Za ľudí párt elnöke” - írja bejegyzésében.

Kiska már a koalíciós tárgyalásokon sem vett részt, a párt tárgyalódelegációját Veronika Remišová vezette. Azt már korábban is tudni lehetett, hogy Kiska nem vállal feladatot a kormányban, miután viszonylag gyenge, 5,77 százalékos eredményt ért el a parlamenti választáson. Az is elképzelhető, hogy az egészségi állapotára hivatkozva fokozatosan kivonul a politikából. Kiska szívritmuszavarokkal küzd, és nem segített rajta a tavalyi kisebb beavatkozás sem. A mandátumát Tomáš Lehotský kapja, aki a 13. helyen végzett a választáson.

-lpj-