Nem lesz pénz Észak II parkosítására Dunaszerdahelyen, sem körforgalomra a sikabonyi temetőnél

2018. június 27. - 13:32 | Régió

Felújítják viszont a sportpályákat az iskoláknál, és modernizálják az Október utcai ovit is.

Nem lesz pénz Észak II parkosítására Dunaszerdahelyen, sem körforgalomra a sikabonyi temetőnél
Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

Jóváhagyták a költségvetés idei harmadik módosítását az önkormányzat keddi ülésén. Több tétel változott, igazodva az újabb prognózisokhoz, néhány tétel bekerült a beruházási jegyzékbe, mások kikerültek onnét.

A bevételi oldal két legnagyobb módosulása az Október utcai óvoda számára nyert támogatás a Bethlen Gábor Alap felvidéki óvodafejlesztésre kiírt pályázatán keresztül, ez az összeg mintegy 342 ezer euró. Erről korábban ITT írtunk.

A másik oldalon viszont sikertelenül pályázott Dunaszerdahely az Észak II-es lakótelep regenerációjára, ami parkosítást, a zöld övezetek modernizálását foglalta volna magába. Az idei költségvetésben közel 210 ezer euró értékben számoltak ezzel a tétellel, most viszont nullázódott.

Herceg Andrea

Több képviselő, Karaffa Attila és Herceg Andrea is reményét fejezte ki, hogy a pályázat a jövőben nem süllyed el, hanem újra próbálkozik majd a város.

„Nem azért nem lettünk sikeresek, mert rossz volt a pályázat, hanem mert nem volt elég pénz. Tudjuk, hogyan vannak most ezek a projektek megítélve. Részünkről nem volt semmilyen hiba elkövetve. Tanultunk ebből is. Próbáljuk a legközelebb úgy benyújtani, hogy az elsők között legyünk” – indokolta a cselekményt Hájos Zoltán polgármester.

Hozzátette, hogy ugyan a lakótelepen nem lesz most pénz a zöld övezetek revitalizálására, ugyanakkor az iskolák sportpályáit modernizálják, többek között az Észak II-n is és azokat lehetősége lesz a lakosoknak is kihasználni sportolásra, futásra.

Való igaz, a költségvetésbe bekerült mind az öt alapiskola sportpályájának felújítása, egyenként 56 és 68 ezer euró közti összegből. A város sikerrel pályázott emellett a Szabó Gyula Alapiskolánál egy multifunkciós játszótérre (37 ezer euró), valamint a Jilemnický utcai alapiskolánál egy gyermekjátszótér (9 ezer) létrehozására.

Az államigazgatás átruházott hatásköreinek keretén belül is módosult néhány tétel, ezek közül a legnagyobb, hogy idén 652 ezer euró helyett 705 ezer euró támogatással számolhat az idősek otthona.

Sebők Pál

Összességében 285 ezer euróval csökkent a költségvetésben a helyi utak és járdák építésére, felújítására tervezett összeg . A beruházási jegyzékből kikerült számos, a közutakkal kapcsolatban tervezett modernizáció. Ezek közül a Nagyabonyi út, a Kertész és a Czibók utca kereszteződésénél tervezett körforgalom és a Czibók utcai járda kiépítésének újbóli elhalasztását nehezményezte Sebők Pál képviselő.

Mindkét beruházás egy olyan közlekedési csomópontnál történne, ahol nap mint nap rengeteg jármű halad át. Az idei beruházási jegyzékben az év elején még 140 ezer eurós összeg szerepelt beszerzési árként a körforgalom kapcsán, az idei második költségvetés-módosítás során erre 40 ezres összeget határoztak meg , míg most ezt 13 ezerre csökkentették.

Emellett 60 ezer eurót hagytak jóvá korábban a Czibók utcai járdára (az utca, ami az OMV benzinkúttól a pozsonyi úti vasúti átjáróig tart), ám most ez az összeg is nullázódott.

Ugyancsak nagyobb tétel még az Ádor utca (112 ezer euró), illetve a Mezei utca Észak II-es lakótelepre eső nagy részének felújítására szánt pénz (92 ezer euró), ám ezek a beruházások sem valósulnak meg idén.

(SzT)