Nem lesz újra Covid-automata – mutatjuk, mire számíthatunk helyette

2022. január 12. - 08:56 | Belföld

Az új intézkedésekről várhatóan a szerdai kormányülés után tájékoztat Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter.

Nem lesz újra Covid-automata – mutatjuk, mire számíthatunk helyette
Fotó: TASR - illusztráció

Szlovákiában a járványellenes intézkedéseket nem az egyes járások járványhelyzetének megfelelően határozzák majd meg, a koalíciós tanács ugyanis nem hagyta jóvá a Covid-automatáról szóló javaslatot.

Ezt Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes, valamint Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője is megerősítette kedden a SME napilapnak.

A koalíció ezáltal eleget tett a szakmai konzílium javaslatainak. A szakértők nem javasolták a Covid-automata ismételt bevezetését az omikron variáns kiszámíthatatlansága miatt. Az előrejelzések szerint a variáns magas fertőzőképessége miatt már akár az elkövetkező napokban vagy hetekben Szlovákiában is az omikron lehet a domináns.

A Covid-automata és a járások besorolása helyett átfogó, országos szintű intézkedésekre számíthatunk. A terv szerint előnyben részesítik majd az oltottakat és azokat, akik átestek a fertőzésen az elmúlt fél évben, tehát védve vannak.

Az egészségügyi miniszter egyelőre nem akarta részletezni a várható intézkedéseket, azokat minden bizonnyal a szerdai kormányülés után jelenti majd be.

„A regionális Covid-automata, olyan formában, ahogy karácsony előtt működött, nem alkalmazható a terjedő omikron variáns miatt” – jelentette ki Zemanová.

Richard Kollár matematikus az omikron kapcsán elmondta, egyelőre nem tudni, hogy fog alakulni az új változat által okozott negyedik hullám, éppen ezért a Covid-automata felállításához sem állnak rendelkezésre kellő adatok.

Arra a kérdésre, hogy mi fogja helyettesíteni a Covid-automatát, Remišová azt felelte, hogy országos intézkedések lesznek. Az SaS frakcióvezetője szerint azonban nem kell számítanunk a jelenlegi intézkedések jelentős szigorítására.

„Semmi nem fog bezárni” – szögezte le.

Arról is beszéltek, hogy minden bizonnyal rövidül majd a karantén is azok számára, akik oltva vannak vagy átestek a fertőzésen, a várható időtartamot azonban egyelőre nem pontosították. A karantén Szlovákiában jelenleg tíznapos, Franciaországban azonban már hét, Csehországban pedig öt napra csökkentették az oltottak számára.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter kedden jelentette be, hogy január 19-től az úgynevezett OP plusz rendszer vonatkozhat majd a járványügyi szempontból olyan magas kockázattal járó eseményekre, mint az esküvők vagy az ünnepségek. Az OP plusz rendszer annyit jelent, hogy az eseményeken csak olyan személy vehet részt, aki megkapta az oltás három adagját, aki leküzdötte a fertőzést, vagy aki két oltás mellett teszttel is rendelkezik.

A tárcavezető kedden arról is beszélt, azért van szükség a Covid-automata besorolásainak eltörlésére, mert a járványhelyzet jelenlegi gyors alakulása miatt egy járás két hét alatt zöldről fekete besorolásra váltana át.


(SME/para)