Nem lesz „vizitdíj” februártól és rendelőket sem kell bezárni - megállapodott az egészségügyi minisztérium az orvosokkal

2023. január 27. - 17:02 | Belföld

Eredményesek voltak az egészségügyi minisztérium és a járóbeteg-ellátás képviselői közti tárgyalások, február 1-jén nem zárnak be a rendelők, és nem is kezdenek „vizitdíjat” szedni a betegektől. A megbeszélések szerdán kezdődtek, tegnap még a finanszírozás részleteit egyeztette az egészségügyi és a pénzügyminisztérium. A minisztérium 283 millió eurós kiegészítő csomaggal segíti a rendelőket, emellett még energiaár-támogatást is biztosít számukra. Ez utóbbiról még a gazdasági miniszterrel fognak tárgyalni, ezért a megállapodás csak feltételes. 

Nem lesz „vizitdíj” februártól és rendelőket sem kell bezárni - megállapodott az egészségügyi minisztérium az orvosokkal
Fotó: TASR

A korábbi alkalmaktól eltérően most már négy nappal a határidő lejárta előtt megegyezett az egészségügyi minisztérium a járóbeteg-ellátás képviselőivel. A rendelőknek január 31-én járnak le a szerződéseik az egészségbiztosítókkal, ha nem sikerült volna megegyezni, akkor sok rendelő bezárt volna, „vizitdíjat” kérnek vagy a szerződések hiányában a kezelések teljes költségét kérték volna a betegektől.

Míg a kórházi orvosokkal az utolsó napon, november 30-án jutott dűlőre a kormány, amelyben akkor még Igor Matovič pénzügyminiszternek is nagy befolyása volt, most négy nappal az utolsó határidő előtt megállapodtak. A megegyezés egy évre szók, 2024. január 31-ig érvényes.

283 millió eurós csomag

Az egészségügyi minisztérium 283 millió euróval, mintegy 20 százalékkal növeli a járóbeteg-ellátásra szánt csomagot, amit egyenletesen osztanak el az általános orvosok – gyerek- és felnőttorvosok –, valamint a szakorvosok között.

„A megállapodás azt jelenti, hogy nem lesz »vizitdíj«”

– egészítette ki Eduard Heger megbízott miniszterelnök, aki pénzügyminiszteri pozíciójából kifolyólag is részt vett a tárgyalásokon. Sok rendelőben ugyanis egyfajta „vizitdíj” bevezetését tervezték, vagy már kértek is bizonyos összegeket a páciensektől, hogy finanszírozni tudják a működési költségeiket. Az összeg megegyezik azzal, amit szerdán ígért meg az egészségügyi miniszter az orvosoknak: akkor 172 millió plusz 110 millió euróról beszéltek.

Vladimír Lengvarský szerint a támogatást az egészségbiztosítók juttatják majd el az orvosokhoz. „A tárgyaláson részt vettek a biztosítók képviselői is, aki vállalták, hogy a támogatás eljut az orvosokhoz” – jelentette ki Lengvarský.

Van néhány feltétel

Az orvosok azonban csak részben elégedettek, egyrészt az összeg alacsonyabb, mint amit szerettek volna elérni, másrészt az energiaár-kompenzációról még tárgyalniuk kell.

„Megállapodtunk, de csak feltételesen” – jelentette ki Jaroslava Orosová, a Rendelői Orvosok Szövetségének (ZAP) elnöke.

Az egyik feltétel, a már említett energiaár-kompenzáció, mivel sok orvos nem tud hozzájutni a vállalkozóknak biztosított támogatási programokhoz.

„Sok orvos rendelőintézetben dolgozik, a rendelőjét csak bérli, nincs semmilyen mérőórája, a bérleti díjban fizeti az energiát is, a bérleti díj pedig sokszor 3-4-szeresére nőtt a tavalyinak” – magyarázta Orosová.

A megfelelő támogatás mechanizmusról még hétfőn tárgyalnak Pavel Hirman gazdasági miniszterrel.

A másik feltételük, hogy bizonyos esetben azonnali szerződésbontást javasolhassanak a biztosítónak.

„Ragaszkodtunk ahhoz, hogy a sezerződésben szerepeljen, hogy azonnal felmondhatjuk a szerződéseket, ha a költségeink annyit emelkednek, hogy a rendelők üzemeltetése lehetetlenné válik” – magyarázta Orosová.

Szerinte ugyanis annyira bizonytalan a helyzet, hogy sokszor hónapokra előre sem tudnak tervezni. A megállapodás január végén válhat véglegessé, amikor lezárulnak a tárgyalások a gazdasági minisztériummal és az egésszégbiztosítókkal is aláírják a szerződéseket.

„Január 31-én tudjuk majd megmondani, hogy érvényes-e a megállapodás” – mondta Orosová.

A 283 millió euró csak a fennmaradáshoz elég

Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnöke is csak részben elégedett.

A 320 millió eurós igényeinkhez képest a 283 millió euró sokkal alacsonyabb összeg, ez csak a minimális fennmaradásra elég” – magyarázta az ASL elnöke.

Szerinte ez csak a megnövekedett működési költségeiket fedezi majd, fejlesztésre nem fogja futni. „Ezért örömmel vettem a miniszterelnök ígéretét, amely arról szólt, hogy fejlesztésre más forrásokból biztosítanak forrásokat” – mondta Šóth.

Konstruktív tárgyalások

A megállapodást a felek együtt jelentették be, Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter mellett Eduard Heger miniszterelnök is részt vett a tárgyalásokon. A megbeszélések az orvosok képviselői szerint pozitív légkörben zajlottak, a a felek célja a probléma megoldása volt. A miniszterelnök szerint korábban nem is tudtak volna megállapodni.

„Addig nem lehetett megkezdeni a tárgyalásokat, amíg a költségvetést el nem fogadta a parlament” – mondta Heger.

Szerinte az, hogy néhány hét alatt megállapodtak, az a tárgyalások hatékonyságát bizonyítja.

- lpj -