Nem lesznek külföldi államfők a moszkvai győzelem napi díszszemlén

2022. április 29. - 20:29 | Külföld

Oroszország idén egyetlen külföldi államfőt sem hív meg a hagyományos győzelem napi katonai díszszemlére - jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken.

Nem lesznek külföldi államfők a moszkvai győzelem napi díszszemlén
-illusztráció- (Fotó: AP)

Oroszország május 9-én ünnepli a második világháborús győzelem 77. évfordulóját, a hagyományos moszkvai katonai díszszemlére azonban idén egyetlen külföldi államfőt sem várnak. Még a Moszkvával szoros szövetséget ápoló és az Ukrajna elleni műveletekben is részes Fehéroroszország vezetője, Aljakszandr Lukasenka sem lesz ott idén a Vörös téren. A Kreml szóvivője azzal indokolta a döntést, "hogy idén nem kerek évfordulót ünnepelnek".

Korábban előfordult már, hogy nem hívtak külföldi vendégeket a felvonulásra, de olyan is volt, hogy nem kerek évforduló alkalmával fogadtak külföldi államfőket.

A dpa német hírügynökség szerint az idei legnyomósabb indok az Ukrajna ellen indított orosz háború, és még azok a külföldi vezetők sem szeretnének ilyen nyilvánosan kiállni Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett, akik egyébként nem bírálják élesen Oroszországot a háború miatt. Az ukrajnai vérontás miatt a nyugati diplomaták is távolmaradnak.

A katonai díszszemlén várhatóan körülbelül 10 ezer katona vonul fel a moszkvai Vörös téren, de az orosz védelmi minisztérium nyilatkozata szerint sokféle katonai felszerelést, köztük harckocsikat és rakétákat is látni lehet majd.

A közlemény szerint harci repülőgépek a Vörös tér fölött a háború jelképeként ismertté vált Z betűt festik fel az égre az ünnepség során.

(MTI)

Címkék: díszszemle, Moszkva