Nem létezik az eperjesihez fogható tragédia - megszólalt a tűzoltóparancsnok

2019. december 10. - 19:43 | Régió

Nem élt még meg az ország az eperjesihez fogható tragédiát és tűzoltói beavatkozást, mondta keddi sajtótájékoztatóján Pavol Nereče, a Tűzoltó- és Mentőszolgálat (HaZZ) országos parancsnoka. „Az első másodpercben érvényét vesztette az összes tűzbiztonsági intézkedés" - mondta Nereča. Jana Morávková a tűzoltóság tűzmegelőzési részlegének munkatársa hozzátette, nem létezik olyan középület, amelyet robbanásbiztosra terveztek volna.

Nem létezik az eperjesihez fogható tragédia - megszólalt a tűzoltóparancsnok
Rendőrségi felvétel

Nereča elmondta az első tűzoltóegység öt percen belül a helyszínen volt. Több tíz tűzoltó vett részt az oltásban. Közvetlenül a bejáratnál nagy lánggal égett a tűz, amit nyilvánvalóan a gázrobbanás okozott – közölte Peter Bartoš, a tűzoltóegység parancsnoka. „Számos parkoló autó akadályozta a tűzoltók munkáját. Nagy tömbök szakadtak és hullottak le az épületről. Három és fél tonnás betondarabok hevertek a panelház körül”- tette hozzá. Miután a tűzoltók beléptek az épületbe, rájöttek, hogy a lépcsőházat törmelék torlaszolja el.

A beavatkozás során Bronto magasságtechnológiai berendezést alkalmaztak, de a nem megfelelő körülmények nehezítették és veszélyessé tették a használatát - mondta Bartoš. Hozzátette, az erős szél és a jeges eső miatt nem volt lehetséges, hogy a lakók a tűzoltólétrán másszanak le az épületből.

Válaszoltak a helikopterrel kapcsolatos kritikára is. „A helikopter még nagyobb kárt okozhatott volna" - mondta Bartoš. Hozzátette, a rendőrségi drón felvételein az látszott, hogy leszakadt panelek és pléhdarabok vannak a tetőn. A helikopter keltette rezgés miatt ezek leszakadhattak volna, ami veszélyeztette volna a tűzoltók testi épségét.

Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter szintén részt vett a keddi sajtótájékoztatón, elmondta, nagyra értékeli a tűzoltók munkáját, és bejelentette, hogy csütörtökön (december 12.) találkozik azokkal tűzoltókkal, akik részt vettek a bevetésen.

Mint ismeretes, december 6-án, pénteken gázrobbanás történt egy eperjesi lakótelep 12 szintes panelházában. A katasztrófa hét halálos áldozatot követelt, egy ember eltűnt, sokan megsérültek. Több környező ház lakóinak el kellett hagyniuk otthonukat. Néhányan azóta hazatérhettek.

MTI