Nem magányügy a külső határvédelem

2019. május 15. - 11:25 | Régió

Tízezer fős állandó alakulata lesz az Európai Határ- és Partvédelmi Őrségnek 2027-re.

Nem magányügy a külső határvédelem

Jóváhagyta az Európai Parlament a Frontex Ügynökség, az EU egyedüli közös fegyveres erőinek további megerősítését az Unió külső határainak fokozott védelme érdekében. A változtatások célja a migráció hatékonyabb kezelése, Európa külső határainak nagyobb védelme és az EU-n belüli biztonság magasszintű biztosítása.

„Sikerült 6 hónapon belül elfogadtatni a Frontex megerősítését 10.000 személyre, beleértve a műszaki háttér biztosítását. Elértük a legfontosabbat is, a jogkörök kiszélesítését az illegális migráció visszaszorítására és a kiutasítottak visszatérítésének végrehajtására. Az ügynökség így képes lesz fellépni az EU-n belül és kívül is. Igaz, hogy ez nagyon kevés egy ilyen méretű kontinens védelmére, ezért az EU-s határőrök elsősorban a nemzeti egységek segítségére lesznek bevetve, olyan esetekben, amikor komoly határsértés fenyeget” -nyilatkozta az Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi bizottság néppárti koordinátorhelyettese, aki a folyamat kezdetén, 2016-ban az ügynökség EU-s fegyveres határőrséggé való átalakításáért felelős jelentéstevő szerepét töltötte be.

A határozat tovább szélesíti az ügynökség hatásköreit, a migráció kezelése mellett így feladatai kiterjednek majd a terrorizmus elleni küzdelemre, valamint a határon átnyúló bűnözésre is. A jövőben a megerősített Frontex nem csak az EU területén és közvetlen határain léphet fel, de például az Észak-Afrikai partokon is.

A változásokkal kapcsolatban Nagy József hangsúlyozza annak jelentőségét, hogy a menekültjogosultság elbírálása továbbra is nemzeti jogkör marad. „Ebből továbbra sem engedünk. Nem cserélhetjük a szigorú tagállami eljárásokat egy lazább központi rendszerre, hiszen ezt pozitív üzenetként értelmezhetnék a gazdasági migránsok. Ezzel esélyt adnánk az illegális határátlépések növekedésére, amivel a megerősített Frontex is csak nehezen tudna szembeszállni” - zárta le a Híd európai parlamenti képviselője.

(np.)