Nem maradhat parlamenti képviselő Kotleba verőlegénye, ha elítéli a bíróság

2016. március 10. - 16:18 | Belföld

A Námesztói (Námestovo) Járásbíróság csütörtökön elnapolta Andrej Medvecký (ĽS-NS) frissen megválasztott parlamenti képviselő tárgyalását, akit unokatestvérével egyetemben rasszista indíttatású testi sértés és garázdaság miatt helyeztek vád alá.

Nem maradhat parlamenti képviselő Kotleba verőlegénye, ha elítéli a bíróság
Andrej Medvecký az ĽS-NS pártlistájának 9. helyéről jutott be a parlamentbe (Forrás: Facebook)

A bíróság május 12-re napolta el a tárgyalást, mivel a beidézett tanú nem jelent meg a bíróságon. A tanút az ilyenkor szokásos pénzbírsággal sújtották.

A két vádlott 2014. november 1-jén egy námesztói bár előtt támadták meg a sértettet, aki a Dominikai Köztársaság állampolgára. Ököllel többször is megütötték a fejét, a sértett ettől a földre zuhant, majd tovább bántalmazták, rugdalták a fejét, az oldalát és a kezeit - amivel védekezett. Teljes felépülése négy hetet vett igénybe.

A vád szerint amikor a sértett már a földön fekütt, a következő szavak hangzottak el a támadók szájából:

"Te néger, rúgjátok szét a négert, fekete f_sz! (Ty neger, rozkopte negra, k...t čierny)

Andrej Medvecký nem először került összetűzésbe a törvénnyel, tavaly márciusban már elítélték ittas vezetés miatt - akkor fél éves, két évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtották, és három évre bevonták járművezetői engedélyét.

A vádlott Kotleba pártlistájáról jutott be a parlamentbe - 9-es sorszámmal indult, 4832 szavazatot kapott. Amennyiben jogerősen elítélik az említett bűncselekmény miatt, azonnal elveszíti parlamenti mandátumát.

(para/tasr)