Nem megalapozott a büntetőeljárás, szabadon engedik a NAKA-nyomozókat és a belügy belső ellenőrzésének vezetőjét

2021. október 1. - 11:02 | Belföld

A Pozsonyi Kerületi Bíróság pénteki döntése értelmében szabadon engedik az előzetes letartóztatásból a belügy belső ellenőrzésének ideiglenes vezetőjét, Peter Scholtzot, valamint a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) négy nyomozóját, Ján Čurillát, Pavol Ďurkát, Milan Sabotát és Štefan Mašint.

A kerületi bíróság pénteken zárt ajtók mögött bírálta el a panaszbeadványt amelyet a NAKA négy nyomozója és Peter Scholtz nyújtott be a letartóztatásuk mellett döntő Pozsony III. Járási Bíróság határozata ellen. Az ügyben döntő szenátust Magdaléna Blažová elnök vezette, a tagok Mária Šimková és Danica Veselovská voltak.

A bíróság szenátusa szerint a büntetőeljárás nem megalapozott az esetükben – közölte Pavol Adamčiak, a Pozsonyi Kerületi Bíróság szóvivője.

"Üdvözöljük a Kerületi Bíróság határozatát. Úgy vélem, számítani lehetett erre a döntésre már az elsőfokú bíróság indoklása után is, feltételezve, hogy betartják a törvényt és követik az alkotmányos joggyakorlatot. Az indoklást nem ismerem, mert még nem kézbesítették" - közölte a TASR hírügynökséggel Rastislav Koutun, az egyik nyomozó, Milan S. ügyvédje.

"A Kerületi Bíróság határozatával kapcsolatban ebben a szakaszban nem tudunk részletesen állást foglalni, mivel az írásos változatot csak később küldik el. A döntést természetesen üdvözöljük, korábban a büntetőeljárás megkezdése és a letartóztatás indoklása ellen is panaszt emeltünk. Örülünk, hogy a bíróság helyt adott a panaszbeadványunknak. Részletesebben akkor tudok majd nyilatkozni, ha megkaptam az írott határozatot" - fejtette ki Ivana Halahijová, Štefan M., a NAKA nyomozójának ügyvédje.

A Pozsonyi III-as Járásbíróság szeptember közepén helyezte előzetes letartóztatásba a NAKA vizsgálótisztjeit, Ján Čurillát és Pavol Ďurkát. A bíróság Čurilla esetében az eljárás befolyásolása, illetve a bűnismétlés veszélye miatt látta indokoltnak az előzetes letartóztatást. Ďurka esetében ehhez hasonlóan bűnismétlés veszélyével, illetve az eljárás esetleges befolyásolásával indokolta döntését az illetékes bíró, Juraj Kapinaj.

Néhány órával később döntött a bíróság a harmadik NAKA-nyomozó, Milan Sabota vizsgálati fogságba helyezéséről is, akit ugyancsak a belügyi inspekció gyanúsított meg. Sabotát ugyancsak az eljárás és tanúk befolyásolásának veszélye miatt helyezték előzetes letartóztatásba. Ugyancsak vizsgálati fogságba került Peter Scholtz, a belügyi belső ellenőrzés ideiglenesen kinevezett vezetője és egy másik NAKA-nyomozó, Štefan Mašin.

A NAKA rendőreit hivatali visszaéléssel is gyanúsítja az inspekció. Mégpedig azért, mert korrupciós bűncselekményekkel akartak eljárást indítani az inspekció egyes emberei ellen. A NAKA rendőreinek ez azonban nem sikerült, mert az általuk elindított büntetőeljárást a már legendássá váló 363-as paragrafusra hivatkozva szintén leállította a főügyészhelyettes, Jozef Kandera.

A belügyi inspekciós hivatal megbízótt igazgatóját, Peter Scholtzot pedig hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint igazságszolgáltatás akadályozásával gyanúsítják saját beosztottjai. Egyrészt azért, mert állítólag információkat szivárogtatott egy inspekciós nyomozócsoportról a NAKA nyomozóinak, másrészt pedig azért, mert a NAKA-nak engedélyt adott, hogy nyomozást folytasson az inspekció gyanús rendőrei ellen. Ezen gyanús rendőrök egyike volt az, aki végül aláírta a meggyanúsításukról szóló dokumentumot, és javasolta őrizetbe vételüket.

Az inspekciós hivatalt pillanatnyilag Martin Mackovič igazgatóhelyettes vezeti. Peter Scholtz június 11-én vette át Adrián Szabó igazgató helyét, aki ellen korrupció ügyében indult eljárás.


(TASR/parameter)